Suve šljive su odličan izvor vlakana i prirodnih šećera, a priprema ovog džema je jednostavna i brza. Korišćenjem štapnog miksera voće se lako samelje u glatku teksturu, a dodavanje cimeta daje mu divan miris i bogatstvo ukusa. Ovaj džem je savršen za one koji žele uživati u ukusnoj poslastici, a da pri tom ne unesu rafinisane šećere. Pogodan je kao namaz za doručak i kao zdrav dodatak desertima ili kolačima.
Potrebno je:
• 500 g suvih šljiva bez koštice,
• 300 ml vode,
• 5 g cimeta u prahu.
U šerpu stavite šljive, nalijte 300 ml vode. Stavite na tihu vatru, najbolje na 80 stepeni, i kuvajte 10 do 15 minuta, dok šljive ne omekšaju i ne upiju većinu tečnosti. Ubacite cimet i još malo kuvajte. Kada se malo prohladi, štapnim mikserom usitnite, stavite u teglu i čuvajte u frižideru.
Piše: Svetlana Mujanović