Kad jesen zamiriše na ajvar

Jesen u Srbiji miriše na drva, pečenu papriku i ajvar. I nema osobe koju taj miris ne vrati u detinjstvo i dobro poznate ukuse. Malo je, međutim, onih domaćica koje nastavljaju tradiciju, uglavnom sada kupujemo od domaćinstava koje zimnicu prave na veliko i prodaju na noćnim marketima ili putem društvenih mreža. Jedno od njih je i gazdinstvo Veselinović iz Paraćina.

– Ajvar pravimo isključivo od pečene paprike. Ispečemo je, dobro očistimo od ljuske i ostavimo da se ocedi tokom noći. Sutradan je sameljemo i pržimo na ulju, dodamo beli luk, sirće, so po ukusu – objašnjavaju Veselinovići, koji ajvar prže nekih sat vremena.

– Mi ga dobro ocedimo i u najvećim šerpama pržimo malu količinu ajvara, kako bi se što bolje upržio i da bismo dobili gustinu. Ne pržimo ga mnogo, otprilike sat vremena – a za spremanje ajvara koriste kurtovku, za koju kažu da je najbolja paprika za tu namenu.

– Ona je, po nama, najbolja za spremanje ajvara – osim ajvara Veselinovići prave i salsu, slatko-ljuti sos.

– Sprema se tako što kuva paradajz za šećerom do određene gustine, zatim se dodaje ljuta papričica i pečena paprika, kad se dobro ukuva sipamo u teglice i pasterizujemo – a pasterizacija je u rerni na 88 stepeni.

– Pasterizacija traje otprilike 30 minuta u rerni. Ako je poklopac podignut znači da je pasterizacija uspela.

Tekst i foto: Zorica Dragojević

Za jednu turu ajvara potrebno je 15 kg pečenih paprika, 100 grama šećera (ne mora), 1,5 dl vinskog sirćeta, 1,5 l ulja, so po potrebi. Od trenutka ključanja kuvati još sat vremena.  

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18