U plastenicima Zorana Cvetkovića, iz sela Ribince, i ovog septembra se stabljike paradajza volovsko srce povijaju od roda. Plodovi roze boje dostižu težinu i do osamsto grama. Mesnata struktura ovog paradajza je izuzetno slatka, pa je zato omiljen kod kupaca koji od njega spremaju raznovrsne specijalitete. Paradajz prodaje i na pijaci, ali i nakupcima koji jedva čekaju da od njega pazare, jer znaju da se neće dugo zadržati i na njihovim tezgama.
– Trenutno ovu vrstu paradajza prodajem po ceni od 150 dinara za kilogram, a do nedavno je bio i 200 – priča Zoran.


Ove godine je namerno okasnio sadnju, kako bi mogao da ga prodaje kupcima u septembu. Tako mu se najviše isplati, jer u tom periodu kada se sprema zimnica može brzo da proda sve proizvedene količine. Kaže da su stabljike njegovog paradajza visoke po dva metra, i da su njihovi vrhuvi puni cvetova, što znači da će paradajza za prodaju biti i u oktobru. A ovu sortu paradajza uzgaja od semena koje sam proizvodi.
– Dobrim rasadom se smatra samo onaj koji ima jak koren. Tako zasađen rasad je otporan na mnoge bolesti i štetočine, i uz dekvatnu zaštitu protiv tripsa i smrdibube i zalivanje, postižu se odlični rezultati – ističe Zoran.
Dodaje da na svakom korenu paradajza ima po dve vođice na kojima se formiraju plodovi. Sve druge isfilizi na vreme, kako mu ne bi omele biljku u rastu. Izuzetno je zadovoljan proizvodnjom, međutim, opet je napravio grešku u gustini zasađenih redova, uprkos tome što ga je savetodavac vranjske Poljoprivredne službe na početku proizvodnje upozorio da o tome mora da vodi računa.
Tekst i foto: Gordana Nastić