Počeo čuveni karlovački grožđebal

Dok se u vinogradima po karlovačkim brdima uveliko ubiru slatki plodovi vinove loze, u centru te varoši, čija ekonomska moć se zasnivala u prošlosti na proizvodnji grožđa i vina, večeras je počela trodnevna svetkovina u čast berbe i pića bogova. Popularna „Karlovačka berba grožđa“ otpočela je defileom folkloraša u živopisnim nošnjama i konjskim zapregama po centru, da bi potom na bini ispred Karlovačke bogoslovije nastavili s igrom i pesmom, kao što se to nekada činilo na takozvanim rogljevima širom varošice.

A na platou ispred Patrijaršijskog dvora pravi vinski skver. Osamnaest karlovačkih vinarija iznelo je svoje proizvode mukotrpnog rada u vinogradima pred vinoljupce, kojih je, mora se priznati za prvo veče te višedecenijske manifestacije bilo u povelikom broju. I tako će biti sve do nedelje, 14. septembra do duboko u noć. Kad je bal, nek je grožđebal, kako i glasi slogan ovogodišnje manifestacije.

Tekst i foto: Z.M.

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno