Zaštita i nega kupine posle berbe

Kupina je biljka puzavica iz porodice ruža (Rosaceae). Ona naraste od 50-300 cm. Stabljika joj je bodljikava zavisno od sorte i mestimično odrvenela. Cveta od juna do avgusta. Nakon cvetanja iz svakog pojedinog cveta razvija se sitni jagodičasti plod, crvene boje, koji kasnije potamni do tamnoplave i gotovo crne boje. Nakon završene berbe, proizvođačima se preporučuje rezidba starih, bolesnih i oštećenih izdanaka, njihovo iznošenje iz zasada i spaljivanje. Jednogodišnje izdanke bi trebalo prorediti tako da se ostave oko 3 zdrava izdanka po dužnom metru, međuredni prostor bi trebalo istarupirati. Ove agrotehničke mere obezbeđuju zaštitu jednogodišnjih izdanaka i održavanje dobrog zdravstvenog stanja zasada.

Ukoliko se uoči prisustvo kestenjaste pegavosti izdanaka (Didymella applanata), rđe izdanaka i lista kupine (Kuehneola uredinis) i purpurne pegavosti izdanaka kupine (Septocyta ruborum), preporučuje se i hemijski tretman u cilju zaštite kupine od navedenih patogena, nekim od registrovanih fungicida:

  • Quadris top  1 l/ha karenca 7 dana ili
  • Teatar plus 0,75 l/ha karenca 14 dana.

Tekst i foto: zaštitar Selena Vujanac

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18