Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Danijela Manasijević čuva recept za pravljenje crvenca

Danijela Manasijević čuva recept za pravljenje crvenca

70

Recept za spremanje starog slatkiša crvenci, koji je nasledila od svekra, a on od svog dede, Bujanovčanka Danijela Manasijević i danas drži u tajnosti. Da njegove sastojke nikome ne otkriva ostavio joj je svekar u amanet, govoreći da on mora da ostane u porodici i da ga kada za to dođe vreme ona na isti način prenese svojim naslednicima. Nikome do sada nije otkrila način pripreme, ali ga rado sprema u specijalnim prilikama. Najviše za Badnje veče i posne slave, i to u vreme zimskih meseci, kada može na prirodan način da ga duže sačuva od kvarenja.

-Gosti veoma vole ovu poslasticu, a neki nam specijalno zbog nje i dolaze u goste – priča Danijela.
Ovaj kolač, obožavaju njeni vršnjaci, ali i stariji, dok deca manje jer nije na njihovom meniju. Kaže da se pravi samo od vode, šećera, pšeničnog brašna, seckanih oraha i prehrambene boje. Sve ove sastojke kuva u velikoj šerpi na umerenoj vatri oko 45 minuta.

Ostale detalje spremanja nije mogla da nam otkrije, ali su nam zato oni koji imaju sličan recept ispričali da je dovoljno samo u šerpi naliti količinu vode od koje se želi napraviti slatkiš. U nju potom staviti šećer po ukusu i sadržaj kuvati na vatri. Čim voda počne da vri u nju treba rukom dodavati meko pšenično brašno i sve vreme mešati, dok se ne dobije tekstura željene gustine. Kada se masa lepo zgusne skloniti na kraj šporeta, a za to vreme pripremiti tepsiju ili kalup u koji će ona da se sipa.
Sadržaj se sipa obavezno u posudu ili kalup koji je prethodno navlažen vodom. Na dno možete staviti seckane orahe, pa preko njih preliti jedan deo ukuvane mase. U preostali deo, obično, se stavi željena prehrambena boja, ili ekstrakt od maline, dobro promeša, a potom prelije preko mase koja se već nalazi u tepsiji i ostavi da se hladi. Ovaj kolač je najlepši kada se jede hladan.


Tekst i foto: Gordana Nastić