Uštipci koji vraćaju u detinjstvo

Ovih dana je na Vračaru otvorena “Dabić kompletara” koja je za kratko vreme privukla veliki broj gostiju iz Beograda. Mini lokal je za one posetioce koji kasno doručkuju i rano ručaju, pripremio specijalitete koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Vlasnik Aleksandar Dabić sa suprugom, poznatom TV voditeljkom Marijom Egeljom Dabić i budućim suvlasnikom Dejanom Šalipurom, ponudio zlatiborske specijalitete i to komplet lepinju, projice i uštipke.

– Već dve decenije moja porodica ima restoran i smeštaj na Zlatiboru, a pre pet godina smo otvorili i pekaricu. Vremenom smo došli na ideju da otvorimo mali lokal i u Beogradu. Odlučio sam se da ponudim Beograđanima tri specijaliteta iz mog kraja. Komplet lepinja je veoma tražena. U nju ide smesa od jaja i mladog zlatiborskog kajmaka, koja se umuti, zapeče, a onda preko toga ide pretok koji je miks jagnjećeg i prasećeg pečenja. Sve to se stavlja u lepinju, koja može da se kombinuje sa goveđom pršutom. Što se tiče uštipaka, želeo sam da se ovim specijalitetom vratim u detinjstvo. Za uštipke po receptu moje mame koristim brašno tipa 400. Kada umesim testo, ono mora da odstoji pola sata a onda se na vrelom ulju prži. Kao dodatak uštipcima nudimo kajmak, krem i mešani džem – otkriva Aleksandar Dabić.

Što se tiče projica, za pravljenje se koristi kukuruzno brašno, koje nabavlja iz zlatiborskog kraja.  Brzo i lako budu gotove, a kada se zagrizu, bukvalno se tope u ustima. Od našeg sagovornika saznajemo da su u planu i pite čije se kore razvijaju.

– Mama u našoj pekari razvija kore i njene pite su nadaleko poznate. Znam da bi i ovde bile jako tražene. Razvlačenje kora za pitu je prava mala umetnost. Od brašna, vode, malo soli i ulja, postaje mekano testo koje se pažljivo mesi dok ne postane glatko poput svile. Onda se ostavlja da odstoji a zatim se strpljivo i polako razvlači oklagijom. Razvlačenje kora je i znak strpljenja – ne može na brzinu i na silu, već se sa ljubavlju radi. Samo tada pita dobija onu zlatnu hrskavost spolja i mekoću iznutra.

Za ovaj posao treba biti majstor, tako da Aleksandar razmišlja i o tome da angažuje osobu koja bi pravila samo pite od razvučenih kora.

Na pitanje koliko mu pomaže supruga Marija Aleksandar uz osmeh kaže da je ona alfa i omega ovog posla.

– Ona je veliki radnik i ništa joj nije teško, ni strano, da uradi. Mnogi se začude kada je vide da poslužuje i pravi komplet lepinju. Obično pitaju da li je to ona uvek nasmejana žena sa malih ekrana. U svakom slučaju, prijatno se iznenade i obavezno dođu sutradan ponovo na kasni doručak ili rani ručak – ističe Aleksandar.

Tekst i foto: Dijana Maksimović

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno