U voćnjacima jesen nije štedela boje. Za berbu pristižu zimske sorte jabuka i krušaka, dunje, mušmule i rane sorte aktinidije.
Voćari koji sami proizvode sadnice znaju da je vreme za stratifikovanje semena koštičavih voćaka.
U matičnim zasadima maline počinje vađenje izdanaka.
Voćari koji planiraju proširenje postojećih ili podizanje novih zasada treba da započnu pripreme.
Na red dolazi i „spremanje“kupinjaka pod kasnim sortama kupine. Izrođene lastare treba odseći do zemlje, izneti izvan zasada i spaliti.
Ispod voćaka treba pokupiti svo trulo voće i lišće, sa grana skinuti sve zaostale trule i mumificirane plodove, jer mogu postati domaćini mnogim štetočinama tokom zime. Sve to pokupiti i izneti i zajedno sa drugim otpatcima i lišćem spaliti.
Posvetimo se zatim đubrenju voćnjaka, pre svega stajnjakom. Treba ga u što kraćem roku rasturiti i odmah uneti u zemljište na oko 16 santimetara dubine.
Pravo je vreme za sadnju novih voćaka u već iskopane i nađubrene jame. Sadite samo zdrave i na viruse testirane sadnice.