Šta voćnjak traži u oktobru

  • U voćnjacima jesen nije štedela boje. Za berbu pristižu zimske sorte jabuka i krušaka, dunje, mušmule i rane sorte aktinidije.
  • Voćari koji sami proizvode sadnice znaju da je vreme za stratifikovanje semena koštičavih voćaka. 
  • U matičnim zasadima maline počinje vađenje izdanaka.
  • Voćari koji planiraju proširenje postojećih ili podizanje novih zasada treba da započnu pripreme.
  • Na red dolazi i „spremanje“kupinjaka pod kasnim sortama kupine. Izrođene lastare treba odseći do zemlje, izneti izvan zasada i spaliti.
  • Ispod voćaka treba pokupiti svo trulo voće i lišće, sa grana skinuti sve zaostale trule i mumificirane plodove, jer mogu postati domaćini mnogim štetočinama tokom zime. Sve to pokupiti i izneti i zajedno sa drugim otpatcima i lišćem spaliti.
  • Posvetimo se zatim đubrenju voćnjaka, pre svega stajnjakom. Treba ga u što kraćem roku rasturiti i odmah uneti u zemljište na oko 16 santimetara dubine.
  • Pravo je vreme za sadnju novih voćaka u već iskopane i nađubrene jame. Sadite samo zdrave i na viruse testirane sadnice.
razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18