Podrivanje zemljišta pre sadnje voća, pa ograda i protivgradna mreža

Vreme je za sadnju voća, te ako je pH vrednost zemljišta odgovarajuća, sadržaj organske materije optimalan, dobre predkulture pre zasnivanja voćnjaka su strnine i leguminoze. U slučaju nedostatka običnog stajnjaka, može se koristiti peletirani koji se može kupiti u bezmalo svakoj poljoprivrednoj apoteci.

Zapaženo je da se poslednjih godina zasadi maline podižu i na zemljištima netipičnim za ovu voćnu vrstu, a to su ravnice, doline reka, gde su zemljišta alkalna. Kao i kisela tako se i alkalna zemljišta moraju popravljati, dovoditi na pH vrednost 5,5-6,5 koja je najpovoljnija za malinu. Za ovu meliorativnu meru koristi se elementarni sumpor. Ako je alkalnost niska trebalo bi da se kao pretkultura seje neka od kupusnjača i po mogućnosti zaore čitava zelena masa ili njen veći deo. Za preporuku je da se na takvim zemljištima za osnovno đubrenje koriste NPK đubriva s dodatkom sumpora, a za prihranu amonijum sulfat. Važna mera koju treba obaviti pre zasnivanja zasada jeste i podrivanje. Vrlo često na neprikladno pripremljenim zemljištima dolazi do zabarivanja i sušenja zasada, pre svega maline i kupine, a sve zbog viška vlage u zemljištu. To se najviše dešava na teškim, glinovitim, zbijenim zemljištima. Podrivanjem se ono drenira i pravi mesto kojim višak vode otiče. Najbolje bi bilo da se podrivanje obavi pre zasnivanja zasada, da se zatim parcela ogradi i postavi protivgradna mreža, obezbedi izvor vode, pa tek onda započne priprema zemljišta i sadnja.

Piše: dipl. inž. Zlatica Krsmanović, PSS služba u Loznici

Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje cveće“. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korišćenje i uvek pri ruci.

Moj voćnjak će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište, odaberete voćnu vrstu.

Tu su i Jabuka, Višnja, Trešnja, Kruška, Borovnica, Jagoda, Malina, Leska, Šljiva, Kajsija, Ruža, Paradajz, Paprika, Krompir, Krastavac, Grašak, Pasulj, Lukovi i Vinograd.

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime