Berač voća uz pomoć pulsacija

Nikada u životu nisam čula za mesto Čučuge, a evo mi pedeset i kusur godina. Sasvim slučajno, kako to inače bive, listajući nešto na fejsbuk profilu, iskoči mi priča o Kokanovićima. Ni manje ni više nego porodica koja je napravila berač bobičastog voća sa vazdušnim pulsacijama. I ja šta ću, radoznala kao što jesam, nađoh na mapi gde su Čučuge jer oni tamo imaju plantaže borovnice, maline, kupine i ribizle. Nije daleko od Beograda, tik pored Uba gde, inače, imam rodbinu i gde sam nebrojano puta bila. Jutro nije obećavalo, od svih toplih, najtoplijih dana, baš taj je morala da počne kiša. Nešto sitno, malo, tek da podigne prašinu, i zamuti šoferšajbnu opranog automobila. Sedam u auto, sa mnom kuma, nerazdvojni moj pratilac.

– Znaš li gde idemo? – mislim se šta me pita, kad idemo na Ub, magistralom, pa na odvajanje za Kopove, pa dalje gde navigacija kaže. Ćutim, ne progovaram, sedam, krećemo, usput pekara, kifle jer drugo mi smeta u putu, magistrala i ćao bela. A bela zaintačila svoje i pravo gde je dalje, što dalje od bližeg. Usputnu kuminu grdnju ću preskočiti i nabrajanje šta smo sve promašile, gde smo otišle i što nismo mamu povele kad smo već tuda išle. Dok smo se raspravljale, već smo skrenule s glavnog puta i nekih kilometar, kilometar i po tucanikom do plantaža i BSK-a. Ubrzo je stigao i Marko Kokanović, zbog koga sam na ovaj put i krenula. Uz kafu, domaću, jaku, pravu mušku i rakiju od kupine, koju sam probala prvi put u životu, i mogu reći da je odlična, počesmo priču.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us
razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime