Paradajz šljivar je sve popularniji za uzgoj i konzumaciju u Srbiji. Pijačne tezge pune su raznih sorti ovog paradajza, pogodnog i za plasteničku, i za proizvodnju na otvorenom. Koji god da izaberete obilno će rađati, neće pucati i neće biti problema prilikom transporta.
Žbunasta sorta
Domaći šljivar je žbunasta sorta paradajza kojoj se čak ni zaperci ne zakidaju Zato se lakše gaji, pogotovu na otvorenom polju. Plodovi sazrevaju za oko 80 dana, ali na njivi opstaje do kasne jeseni i rađa.
Determinantni šljivar
Druga sorta, takozvani determinantni šljivar, daje plodove nešto krupnijeg čeri paradajza, ali ima duži period vegetacije. Berba počinje od 95 do 115 dana nakon sadnje, te spada u srednje rane sorte. Na jednoj četkici grane obično rađa oko osam plodova, te se takođe ubraja u izuzetno rodne sorte.
Italijanski Rio Fuego
Rio Fuego je pogodan za više vrsta gajenja, od otvorenih parcela, preko uzdignutih gredica, pa do plastenika. Zbog niskog rasta nije mu potreban oslonac. Poznat je po pikantnom ukusu plodova, čiji su zidovi mesnati i debeli. S druge strane, obilno rađa, tako da su plodovi u zbijenim grozdovima. Italijani ovu sortu najviše koriste za pripremu soseva i pirea za paste.
Pink šljivar
Kako je pink paradajz uopšte sve popularniji u poslednjoj deceniji, ovu modu nije zaobišao ni šljivar. Danas se na tržištu semena mogu naći odgovarajući hibridi. Oni pripadaju grupi srednje bujnih sorti, koje dobro zameću i na visokim temperaturama. Plodovi su ovalni, na kraju blago špicasti, te pri preseku imaju srcast oblik. Plod teži prosečno 170 grama, a na jednoj cvetnoj formi ima od 6 do 8 plodova. Odlikuje ih čvrstina, ne pucaju i pogodni su za transport. Najviše se gaji u plastenicima i to špalirima.
Tekst i foto: Biljana Nenković

20 DŽEPNIH KNJIGA
Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje cveće“. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korišćenje i uvek pri ruci.
Moj voćnjak će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište, odaberete voćnu vrstu.
Tu su i Jabuka, Višnja, Trešnja, Kruška, Borovnica, Jagoda, Malina, Leska, Šljiva, Kajsija, Ruža, Paradajz, Paprika, Krompir, Krastavac, Grašak, Pasulj, Lukovi i Vinograd.

0691154004
dobrojutro.redakcija@gmail.com



