Za što prirodniji ukus matovilca što manje začina

Kada matovilac kupimo ili uberemo, nephodno je da se očisti, odbace suvi i oštećeni listovi i dobro opere. Može to da se učini blagim rastvorom sode bikarbone, ne zato što se sumnja da ima ostataka hemijskih preparata, već da bi se sva nečistoća brzo uklonila s listova. Tako oprani listovi se odmah dodaju raznim salatama koje se ne zakišeljavaju sirćetom, već limunovim sokom. Dobar je u kombinaciji sa belim lukom, šalotom, kuvanim jajima i krompirima, ili jednostavno listove matovilca pomešati sa ostalim sezonskim salatama i upotpuniti dodatkom orašastih plodova. Matovilac se dobro slaže sa belim mesom i dodatkom kukuruza šećerca koji mu daje ravnotežu ukusa, mogu da mu se dodaju i orašasti plodovi, čeri paradajz, sir… Njegovi listovi i ovako imaju pomalo orašast ukus koji podseća na lešnik. Preporučuje se da salatu s matovilcem ne treba previše soliti, kiseliti, niti staviti puno ulja, već pustiti da prirodni svež ukus dođe do izražaja.

Piše: Svetlana Mujanović

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno