Đorđe iz Trnave kod Niša podseća da je pravi trenutak za rezidbu trešanja

Đorđe Petrović (34), master ekonomije i zaljubljenik u kalemarstvo, uveliko ovih dana privodi kraju rezidbu više od pet stotina stabala trešanja u Trnavi kod Niša.

Nagla promena vremena, pad temperature i kiše požuruju voćare da orežu voćke, jer u suprotnom rizikuju da ih napadnu bolesti usled vlažnog vremena. Za trešnje je, prema Đorđevim rečima, bakterijski rak odnosno “Pseudomonas syringea””.

– Koji će metod rezidbe primeti zavisi od uzgojnog sistema. Kod mene preovladava „vaza” tako da ja ostavljam manje bujne rodne grane, a ostalo skidam, odnosno sve ono što je preraslo – otkriva nam Đorđe, koji je ove godine očekivao prvi rod trešanja, ali ga je aprilski mraz “obrao”.

– Sreća u nesreći da se to desilo na početku rodnosti, pa nije velika šteta, dok narednih godina ne bih voleo da nas opet mraz iznenadi kad mu vreme nije. Trešnjarima treba baš dobra godina da izvuku troškove, jer su ove sezone profitirali samo retki koji su čudom izbegli mraz i uvoznici – veli Đorđe i podseća da je kilogram trešanja cele sezone držao cenu od 1.000 dinara za kilogram.

Tekst: D.M.

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime