Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Ako pečete rakiju od višnje Rokvići znaju recept! Kako da komina ne...

Ako pečete rakiju od višnje Rokvići znaju recept! Kako da komina ne sklizne u sirće

179

U Srbiji, oni su među retkima koj proizvode čistu rakiju od višnje. Takvog ukusa i kvaliteta, bistrine nema puno, jer mnogima ova rakija ne uspe, pređe u sirće. To se međutim, ne dešava na gazdinstvu Rokvić iz Bačkog Dobrog Polja (opština Vrbas). Oni proizvode rakiju od oblačinske višnje iz sopstvenih zasada. Imaju šest hiljada stabala i to izdanačke. Za rakiju, kažu, ima lepšu aromu od marele.

– Oblačinska višnja daje manje rakije od marele, ali ima lepšu aromu. Naša je izdanačka, raste na sopstvenom korenu. Inače, grad nam je uništio zasad pre dve godine, tako da je izgubila uzgojni oblik. Nije više ono vitko vreteno, nego je slomljena na pola, ali oporavlja se, zato što nije kalemljena. Inače, da je bila kalemljena ne bi preživela takav grad – otkriva naš sagovornik, koji od višnje iskoristi sve. I plodove, i koštice koje koristi za grejanje.

– Dosta ima višnje u Srbiji, ali malo ljudi je proizvodi, pa višnja jako brzo sazri. Uz to višnje jako brzo i porastu. Kada je toplo vreme vrenje nastupa jako brzo i to je problem.  Ljudi se prevare zato što ne kontrolišu kominu, onda im pobegne u sirće i ne dobiju ni litru rakije. Za deset dana ona će doći, ali morate kontrolisati i kom, i gde ga držite. Možete ga držati napolju, na suncu ili da ga povučete malo u hladovinu. Ako je toplo, jako brzo stigne. Košticu ne koristimo u rakiji, od nje se grejemo – a zbog brzog vrenja malo je ljudi koji se u Srbiji bave pečenjem rakije od višnje.

– Zato u Srbiji nema puno ljudi koji prave rakiju od višnje. Jako je zahtevna u pečenju, ako malo preteraju s temperaturom, odmah iskipi. Inače, kod vrenja sve je dupli prepek, nije kolona i zavisi od vremena. Kada radimo višnju na 45 stepeni, možemo da je oborimo do 43, ispod toga ne idemo. Najlepša nam je aroma od 43 do 45 stepeni – tvrdi sagovornik.

Rakija od višnje je uzela Zlatnu medalju na Međunarodnom sajmu u Novom Sadu, ali i zlato na takmičenju u Vrdniku.

– Inače, ova rakija stoji u inoksu, gde držimo i dunje. Ne radimo ih u buretu. Malo ljudi proizvede višnje da su bistre kao suza, pa nećemo namerno da je stavljamo u burad. Inače, od 7 do 8 litara čiste rakije bez šećera dobijete od oblačinske višnje, ali to je bez dodatka šećera, samo sto posto višnje. Takođe imamo i vino i liker od višnje, a naša višnja ide  u čeri bombone – ističe on.

Tekst i foto: Dijana Maksimović