Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Zaliven voskom, stoji godinama i ne kvari se – sir u grnčariji

Zaliven voskom, stoji godinama i ne kvari se – sir u grnčariji

161

U zemlji bogate mlečne tradicije, sir i kačkavalj zauzimaju posebno mesto – ne samo na stolu, već i u kulturi ishrane. Ovi proizvodi nastali od jednostavnih sastojaka, kroz vekove su postali simbol kvaliteta, domaćeg rada i gostoprimstva. Od planinskih sela gde se sir još uvek pravi po starim receptima, do savremenih mlekara koje čuvaju duh zanata uz pomoć moderne tehnologije – sir i kačkavalj predstavljaju spoj tradicije i inovacije. Njihov miris, tekstura i bogat ukus podsećaju nas da prava vrednost hrane leži u njenom poreklu, ali i u veštim rukama koje ih stvaraju.

Poljoprivredna zadruga “Darovi Rtnja” poznata je po raznim punomasnim kravljim sirevima, ali i dimljenim sirevima sa aronijom, brusnicom, belim lukom, peršunom, ljutom paprikom, orasima…

– Ponosni smo na sireve za grilovanje, ali i na vlaški sir u vinu, beli sir i dimljene sireve sa raznim dodacima. Od kravljeg dobijenog mleka koji je masnoće oko 3.8 do 4 odsto, pravi se vlaški sir u vinu. On je beli kravlji punomasan sir koji je odležao proces zrenja u vinu – znači stajao nekih dve nedelja u vinu i to tamnjanici iz manastira Bukova. Posle odstajanja, sir se iscedi tokom 5- 6 sati, onda vakumira, odnosno pakuje i spreman je za korišćenje – priča Milena Marković, direktor poljoprivredne zadruge “Darovi Rtnja”.

Zanimljivo je da oni svoje sirove pakuju u razne činije od grnčarije. Sir se pakuje u činijama od 250, 500 grama, a ima i od kilograma.

– Grnčarija je iznutra obložena voskom. Tu se onda stavlja sir na kocke, koji se do vrha nalije maslinovim uljem sa mirođijom. Poklopac se ponovo nalije voskom i zatvori se posuda. Za jedno takvo pakovanje treba izdvojiti 10-15 minuta, a onda se ostavi još pola sata da se osuši. Da bi se kasnije za konzumiranje otvorila ta činija, pošto jako dobro dihtuje, potrebno je da se slomi gornji deo grnčarije da bi se otvorila činija. Grnčarija je najbolja za čuvanje proizvoda, jer u njoj ne prodiru zraci i proizvod ne može da izgubi svoja svojstva. Nadamo se da ćemo krenuti vrlo brzo u prodaju i sa ovim pakovanjem sira – priča naša sagovornica i dodaje:

– Posudu je najbolje držati na sobnoj temperaturi. Sir u grnčariji godinama može da stoji a da se ne pokvari ili ubuđavi. Po istom principu pakujemo i med koji je omiljen kod naših mušterija.

Tekst i foto Dijana Maksimović