Rakija od bundeve za posebne prilike!

Silvester Ruskovski, iz sela Kucura kod Vrbasa, peče rakiju od bundeve, koju uzgaja na površini od jednog jutra na svom imanju. Kaže da potražnje za ovom vrstom rakije ima. Osim od bundeve, Ruskovski je peče i od duda, ali i cedi ulje od suncokreta, pravi sok od bagrema i liker od smokve.

– Mušterijama je interesatna rakija od bundeve. Hoće da je kupe, nose je i za poklon. Bundeva je sama po sebi zdrava, ne prska se. A rakija se pravi kao i svaka druga. Isecakamo bundevu na komade, onda je meljemo, stavljamo u burad. Kad provri pečemo je. Ali mora da se pazi kod pečenja da ne bude nagla vatra. Nekima ova rakija odgovara, nekima ne, kao i kod svake rakije. Svako bira prema svom ukusu. Ali ne desi se da neko ne zastane, bar da pogleda – kaže Silvester Ruskovski.

Dodaje da nakon što meso bundeve pripremi za destilaciju, dodaje malo šećera.

– Ali to je mala količina, tek toliko da počne fermentacija. Godišnje ispečem oko 600 litara ove rakije, koja je postala zaštitini znak naše porodične proizvodnje – kaže Silvester.

A sve semenke iz srca bundeve Ruskovski peče i prodaje. Tako se od ove namirnice malo šta baca. Porodica se, inače, bavi proizvodnjom i klasične zimnice, poput džemova, likera i sirupa, ali vole tržištu da ponude i nešto neubičajeno.

– Pečemo rakiju i od skoro zaboravljenog duda. Stabla rastu u mojoj bašti.  Imam  ih 17, pa godišnje ispečem oko 400 litara dudovače. Ukupno klasičnih i neobičnih rakija ispečemo oko 4.000 litara svake godine – kaže Silvester i dodaje:

– Pravimo hladno ceđeno ulje od suncokreta i ljudi vole da ga kupuju, jer se razlikuje od industrijskog. Takođe je interesantan i liker od naših smokvi, ali smo od ovog voća pekli i rakiju. A imamo i sirup od čuvene zove, ali i još lepši od cveta bagrema.

Tekst i foto: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno