Ostalo je još plodova na imanjima! Ako su još neprskani, mogu se iskoristiti za po koju teglicu delikatesa, kakav je džem od grožđa, i to sve dok čekate da dunje još koji dan užute. Ovaj je pravljen od grožđa sa loze, čija sorta nije poznata, ali je jednostavno zovu- stara sorta. Toliko je rodilo, da je staro stablo kajsije, na koju se loza raširila, palo pod teretom grozdova prepunih sitnih crnih bobica.
Ovo grožđe, podrazumeva se, ničim nije prskano. Samo dan posle branja trebalo ga je upotrebiti, jer je bilo jasno da neće moći danima da stoji u činiji i čeka da bude pojedeno. Osim soka od grožđa, druga opcija je bila džem ili marmelada. Ako se kuva džem onda se cele bobice stavljaju u šerpu, kuvaju desetak minuta. Potom se štapnim miskerom napravi kašasta smesa i kuva do željene gustine.

Za marmeladu smo u secku, a može i u blenderu, usitnili grožđe, a potom ga procedili kroz cediljku u kojoj su se zadržale ljuskice i zrnca. Dobijenoj kaši potrebno je dodati taman onoliko šećera ili meda, samo ako je grožđe kiselkastije nego što volimo. Kuvati na tihoj vatri uz povremeno mešanje. Pri kraju dodati malo limunovog soka.
Marmelada od crnog grožđa ima predivnu, burgund boju, a miris i ukus podsećaju na mešavinu vina i loze. Pravljenje marmelade je ove godine „iznuđeno“, jer je bilo šteta da grožđe propadne. Ali, sledeće teglice bi mogle planski da se usele u špajz i već na zimu da se mažu na kriške svežeg hleba.

Delikates može zbog idealne kombinacije slatkoće i kiseline da se koristi kao dodatak pečenom mesu. A za ukus plus, možda bi u ovu marmeladu moglo da se doda malo i crne čokolade.
Prijatno i isprobajte recept, ako još uvek ima po kojeg grozda!
Test i foto: Biljana Nenković



