Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ A OD SLANINE I SLATKO

A OD SLANINE I SLATKO

212

Kada se priprema zimnica, traže se recepti koji će zadiviti sve ukućane. Mašta žena, domaćica, posebno onih koje žive na selu, može svašta, da izmišlja recepte koji ni umni naučnici ne bi imali hrabrosti da obelodane. Jedna od takvih je Svetlana Divac, iz Divaca, sela u opštini Prijepolje, u živopisnom srednjem Polimlju, žena koja od plodova voća pravi ajvare, a od povrća slatka i džemove. Svi proizvodi koji izađu iz njene kuhinje su ne samo delikatesi već i unikati.

Pokušali smo da od gospođe Divac dobijemo i neke, najzanimljivije „recepte“.

Slatko od slanine je čini se, najzanimljivije. Ukus slanine nikome nije spojiv s imenom slatko. A da bi se uklonio miris, kako kaže Svetlana, mora da se iseče na kockice i kuva u nekoliko voda u koje je dodata po koja kap sirćeta da se kockice ne raspadnu. Voda se menja sve dok se miris ne neutrališe. Takve kockice se procede, prosuše i ubace u ušpinovan šećer, dodaju usitnjen karanfilić i mleveni cimet i ukuvava do željene gustine. Gotovo, sipa se u teglice, pasterizuje, zatvara i ređa na police, bez konzervansa i bilo kakvih aditiva.

– Iako smo ga nazvali slatko, ono se ne može jesti kao svako drugo slatko – priča nam gospođa Divac – Ono se koristi kao dodatak pečenom mesu, ribi, siru, ili se jednostavno ovo slatko samo premaže preko  komada te hrane koju oplemenjuje i podiže ukus.

Slatko od crnog i belog luka – svi koji su probali, ostali su iznenađeni, a vredna domaćica iz Prijepolja tajnu pravljenja ove neobične poslastice ne može da otkrije jer ne postoji neki pisani recept. U kuhinji ove domaćice iz Divaca nemoguće postaje moguće, jer kako drugačije opisati njen specijalitet koji je sama osmislila. Zato ne postoji pisani recept. Određenu količinu luka prvo iseče na režnjeve i karameliše u medu. U to dodaje sok i malo rendane korice narandže i limuna. Obično dva dela luka i jedan deo citrusa. Ukus, ni približan svima nama poznatim slatkima. Ali, meso i sir premazani ovim slatkim je praznik za nepce.

Zeleni paradajz u teglicama s oznakom slatko- Umesto u turšiju gospođa Divac ovo povrće  stavlja u slatko. Pred kraj vegetacije, kada u bašti ostane puno zdravog, zelenog paradajza, pobere i sitne i krupne, upotrebljive plodove, iseče na kockice i na kratko kuva u sedam vrijućih voda s kojom kapi sirćeta da bi se neutralisao miris i ukus, koji nisu ni malo prijatni. Kada se procedi i prosuši pravi se slatko kao od svakog voća.

Džem od krastavaca nov, ali ne i nesavladiv  izazov. Kada krastavci dobro rode, a nije još vreme za turšiju, vreme je za slatko. Naša domaćica ih lepo obere, oljušti prepolovi, očisti semenke, iseče na trake pa na kockice, prelije limunovim sokom da ne potamne, ubaci u ušpinovani šećer i kuva do željene gustine kao svaki drugi džem. A paleti zanimljivih proizvoda se ne nazire kraj. Tu su ajvar od cvekle, mušmule s biberom, turšija od krušaka, slatko od bundeve, džem od ljutih papričica… A kako su joj čvarci omiljena poslastica, kako nam je otkrila, ostaje joj da savlada soj recept za slatko od njih.