NOVEMBAR U POVRTNJAKU

  • Tokom novembra sakupljaju se poslednji plodovi manje zimogroživog povrća – kasnog kupusa, kelja pupčara, vade se celer, šargarepa, cvekla, praziluk, peršun, paštrnak i ren.
  • Povrće koje je tokom prošlog meseca sakupljeno i ostavljeno pod nadstrešnicu pažljivo se prebira i jedro i zdravo unosi u trap ili ostavu, složi u suve kutije i odloži u tamni deo prostorije. Oštećeno se odvaja za skorašnju potrošnju, ili pere, ljušti i odlaže u zamrzivač ili se suši. Sitno i neugledno se odnosi u kompostarnik, a jako oštećeno i trulo na deponiju.
  • Sve zdrave biljne ostatke, uključujući i korov koji nije formirao seme, treba sakupiti i odneti u kompostarnik. Velika količina opalog lišća je dragocena, besplatna sirovina za odličan kompost ili malč koji će da zaštiti koren mladog povrća od izmrzavanja i u leji spreči razvoj korova u rano proleće.
  • Pravo je vreme da se bašte uzoru, izašove ili na drugi način zemljište obradi što će omogućiti zadržavanje vlage i bolju rastresitost u odnosu na prolećnu obradu.

Mogu da se poseju pokrovne biljke. Povrtari znaju da siderati, ili zeleno đubrivo, donose mnogo koristi, pogotovo ako se planira da se ta površina ostavi bez gajenog useva sve do proleća. Izborom vrste može se uticati na karakteristike zemljišta, sadržaj hranljivih materija, populaciju štetočina, i prekidanje lanca bolesti na određenoj vrsti povrća.

Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje cveće“. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korišćenje i uvek pri ruci.

Moj voćnjak će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište, odaberete voćnu vrstu.

Tu su i Jabuka, Višnja, Trešnja, Kruška, Borovnica, Jagoda, Malina, Leska, Šljiva, Kajsija, Ruža, Paradajz, Paprika, Krompir, Krastavac, Grašak, Pasulj, Lukovi i Vinograd.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18