Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Veganski proizvodi su pogodni za dane posta

Veganski proizvodi su pogodni za dane posta

91

U poslednjih nekoliko godina, veganstvo je preraslo iz trenda u globalni pokret. Sve više ljudi otkriva da se ukusna, raznovrsna i hranljiva ishrana može temeljiti isključivo na biljkama. Veganska hrana danas više nije sinonim za “restrikciju”, naprotiv, ona je dokaz da kreativnost u kuhinji nema granica.

Na nedavnom održanom BeGeVege festivalu firma “Genie”se predstavila posetiocima na dva štanda – sa proizvodima i pripremom hrane.

Od Tamare Jeftović koja je bila ispred pomenute firme, saznali smo da proizvode razne veganske delikatese, od veganske dimljene pečenice, preko milerama, soje kobasica, do tempeha i tofua. A što se tiče restoranskog štanda, tu nude veganski burger i veganski čizburger.

Najtraženiji proizvodi su veganske pečnice i veganski mileram. Mnogi se pitaju koje su najveće razlike između njih i istih, ali životinjskog porekla.

– Nema nikakve razlike u teksturi, ukusu i mirisu. Kad probaju vegansku pečenicu svi budu prijatno iznenađeni. Najveće razlike su u tome odakle dolaze proizvodi. Obična pečenica se pravi od životinja, a veganska se pravi od biljaka. One se prave uglavnom od proteina. Neke se prave od proteina graška, druge od proteina soje, kao i pšeničnih proteina i od proteina boba, a sve je upotpunjeno začinima. U suštini, mi naše proizvode dimimo na bukovom drvetu, jer želimo da pratimo taj prirodan i zdraviji proces dimljenja, tako da prosto sve je u razlici od proteina. Negde su proteini biljnog, a negde životinjskog porekla. Kod nas su svi biljnog porekla – priča Tamara i nastavlja:

– Što se tiče pravljenja milerama proces je vrlo sličan kao i kod pavlake, koja nije biljnog porekla. U suštini, mi fermentišemo samo biljno mleko. Mileram se pravi od soje, on je fermentisan proizvod. Kao što mleko od krave fermentiše, tako fermentiše i mleko od soje sa različitim kulturama i onda se na osnovu toga pravi. Jednostavno isti proces, samo je različito mleko koje je početno. Kada me pitaju ljudi šta je zdravije obično kažem da pogledaju naučne studije koje su dostupne na internetu. Na internetu se mogu pronaći relevantni izvori informacija, šta je zdravije a šta nije. Što se nas tiče, mi smatramo da biljna hrana i dalje može da bude toliko i ukusna i lepa i da uopšte nema potrebe za nekim procesima koji su ranije uključivali životinje. Sve možemo da jedemo i dobijamo iz biljnih izvora.

Naša sagovornica ističe da je svake godine sve više i više kupaca.

– Svest o tome se ipak podiže, jer su ljudi svesni šta je zdravije. Svakodnevno ima puno interesenata za veganske proizvode. Na primer, oni nemaju ni holesterol, ni laktozu, a pogodne su i za dane posta. Zato su ljudi otvoreni za taj neki način ishrane. Ako neko želi da uključuje te proizvode, da ih proba i dopadaju mu se, onda oni postanu deo svakodnevne ishrane svakog čoveka – zaključuje Tamara.

Tekst i foto: Dijana Maksimović