Cveće koje donosi jesenju radost!

Meteorolozi najavljuju još lepih i sunčanih dana, u kojima će hrizanteme raskošno cvetati. Nazivaju ih još zimskm ružama, a pijaca u Kragujevcu prepuna je raznobojnih kraljica jeseni, po povoljnim cenama. Saksije ovog cveća koštaju od 100 do 400 dinara u zavisnosti od veličine.

Ove višegodišnje biljke rastu u obliku žbuna, a da bi što duže cvetale tokom Miholjskog leta, trebalo bi ih staviti na osunčana mesta i redovno zalivati.

– Hrizantemama pogoduju kraći dani i sunčeva svetlost, koja pada pod većim uglom. Njima je potrebna hladnoća, kako bi završile svoj ciklus. Zato ih sada ne treba sklanjati u tople prostorije, jer im ne prijaju. Kada biljka završi sa cvetanjem treba je orezati. Ako se veći deo hrizanteme zimi osuši, ne treba brinuti, ukoliko je koren očuvan. Ona će na proleće oživeti ponovo – kaže Boban Petrović, cvećar iz okoline Čačka.

Da bi cvetale što duže preko zime mogu da se čuvaju u prostorijama u kojoj ima dovoljno svetlosti. Za to su pogodni hodnici koji se ne greju ili zastakljene terase. U takvim uslovima cvetaće sigurno i do Nove godine. Mlade biljke mogu da se ostave i u garažama ili podruma sa prozorima. Odrasla biljka dobro podnosi sneg i mraz, tako da ako je koren očuvan, ne moraju da se sade svake godine iznova, već traju godinama iz jednog rasada.

– Hrizantema se lako gaji i po njenom izgledu može se pretpostaviti šta joj ne odgovara.  Ako se listovi previše kvase ili je nedovoljna vlažnost vazduha, na listovima će se pojaviti smeđe izrasline. Da je zaražena reći će bele fleke na listovima i stablu i počeće da se suši. Pepelnica se pojavljuje kada je velika vlažnost i nema strujanja vazduha – dodaje ovaj cvećar.

Zimske ruže često nose simboliku u zavisnosti od podneblja u kojoj se odgajaju. Kod nas se ranije ovo cveće najčešće iznosilo na groblja, jer se veruje da donosi spokoj dušama umrlih. One su istvoremeno simbol dugog života i optimizma, pa u svako dvorište unose pozitivnu energiju.

Tekst i foto: Biljana Neknović

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18