Kompanija „Nektar“ prva se prijavila za žig „Čuvarkuća“

Kompanija „Nektar“ danas je zvanično predala prijavu za žig „Čuvarkuća“ za sokove od oblačinske višnje i ariljske maline. Direktor „Nektar Grupe“ Mihailo Janković najavio je da će ta kompanija narednih dana podneti prijavu za žig za sokove od jabuke, breskve, pasirani paradajz tomatelo i neke od džemova.

„Smatram da imamo proizvode koji mogu sa ponosom da nose žig „Čuvarkuća“ i da ćemo time bar malo doprineti jačanju kolektivne svesti o značaju kupovine domaćih proizvoda“, rekao je Janković na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Privredne komore Srbije (PKS) Markom Čadežom.

Janković je pozvao i ostale kompanije u Srbiji da se priključe akciji PKS „Stvarano u Srbiji“ ističući da je ona od velikog značaja za privredu Srbije. Istakao je da se taj projekat PKS poklapa sa naporima te kompanije da stvorena dodata vrednost ostane u Srbiji. U našoj industriji 85 odsto vrednosti od soka od domaće jabuke ostane u Srbiji, a kod uvoznog soka od jabuke svega 25 odsto, naveo je Janković. Kako je rekao, to dovoljno govori o vrednosti izbora koji potrošači prave u svakodnevnoj kupovini. Svaki dinar potrošen za kupovinu domaćih proizvoda od domaćih sirovina se vraća u domaću potrošnju kroz lokalne plate, poreze, zdravstveno osiguranje, penziono osiguranje.., istakao je on. Janković je dodao da će ta kompanija nastaviti da jača saradnju sa farmerima, odnosno da se poveća njihov broj, i da više izvozi.

Trenutno „Nektar“ izvozi proizvode na više od 60 tržišta.

Predsednik PKS Marko Čadež je rekao da mu je veoma drago što je upravo kompanija „Nektar“ među prvima odlučila da se priključi akciji i dobije žig koji zaslužuje. Istakao je da ta kompanija na najbolji način afirmiše domaće prozivode i kreira lanac vrednosti- od onog ko uzgaja neko dobro do prozvođača i prerade, i svih u lancu . Čadež je naveo da je, kada se razmišljalo o akciji „Stvarano u Srbiji“, prva asocijacija mu je bio osnivač „Nektara“ Slobodan Radun koji je, istakao je – bio pravi „čuvarkuća“ i imao dobru viziju. Dodao je da je upravo Radunova vizija pokazala da nije svejedno šta kupujemo i da li će jabuka biti iz Vladičinog Hana ili uvezena iz Poljske.

Akcija Privredne komore Srbije „Stvarano u Srbiji“ počela je u utorak promocijom kolektivnog žiga „Čuvarkuća“, a firme koje žele da njihovi proizvodi nose ovu prestižnu oznaku kvaliteta mogu da se prijave preko sajta stvaranousrbiji.rs na kojem su navedeni i uslovi za prijavu. Jedan od glavnih kriterijuma je da 80 posto vrednosti proizvoda bude stvoreno u Srbiji, ali i da bude u pitanju kvalitetan, zdrav i ekološki prihvatljiv proizvod.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18