Vreme je da se  pregledaju plastenici i zagrne povrće u baštama

  • Ako su povrtnjaci tek sada očišćeni, valja rasturiti stajnjak na parcele na kojima će se gajiti povrće kojem je on potreban, i odmah uzorati.
  • Povrće koje odoleva mrazu, to su najčešće kupusnjače, valja pregledati, ukloniti bolesne i oštećene biljke da bi zdrave što duže ostale u bašti.
  • Višegodišnje, poput artičoke, kao i mlade biljke špargle treba uzimiti. Prizemni deo ušuškati slamom i pokriti ih jorganom od agrotekstila, recimo agrilom.
  • Povrće koje se tokom zime čuva u trapovima, podrumima ili šupama, treba pregledati, izbaciti trulo i smežurano, a oštećeno odložiti na vidno mesto i takvo što pre utrošiti.
  • U praznim plastenicima treba završiti „spremanje“, đubrenje i obradu kako bi pravovremeno mogla da započne nova sezona. 
  • Pojedinačne biljke korenastog povrća – peršun, paštrnak i celer, koje su ostale u bašti,  treba dobro zagrnuti da se zaštite od izmrzavanja.

razvojnifv.png

RAZNO

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar

Jeste li pravilno zazimili pčele? Ako niste evo koji problemi vas čekaju

Jeste li sigurni da ste dobro pripremili košnice za zimu? Da li su pčele u njima jake? Šta može da