Zašto pčela napada čoveka

Na prvi pogled, pčele deluju kao stvorenja koja ne primećujemo dok ne slete na cvet ili na našu čašu soka ukoliko ga pijemo u bašti. Ipak, ako vas je nekada pčela bez vidljivog razloga uporno pratila ili čak napala, to verovatno nije bila slučajnost.

Pčele svet doživljavaju na sasvim drugačiji način od ljudi, naročito kada je reč o mirisima. Njihovo ponašanje u prisustvu ljudi neretko je posledica naše nesvesne greške: znoja, parfema, kolonjske vode ili brzih pokreta.

Izbegavanje neželjenog susreta

Ovaj tekst nije namenjen samo pčelarima već svima koji žele da razumeju ponašanje jednog od najvažnijih oprašivača na planeti i da znaju kako da izbegnu neželjeni susret koji može da se završi „ubodom“.

Za razliku od ljudi, čije je čulo mirisa smešteno u nosu, pčele mirišu pomoću svojih antena. Svaka antena ima desetine hiljada senzorskih ćelija, koje registruju i najslabije mirisne tragove. Pčele koriste mirise za orijentaciju, prepoznavanje cvetova, komunikaciju među članovima društva i, što je važno za ovu temu – za otkrivanje opasnosti.

Kada pčela oseti miris koji tumači kao pretnju, može reagovati defanzivno, ali nekada i agresivno. To je u prirodi bića koja žive u zajednici. Zaštita košnice ima prednost nad ličnom sigurnošću.

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18