Stare kruške Srbije – zanemarite izgled, ukus je bitan

Srbija je zemlja bogata starim sortama voća i povrća, uglavnom otpornijim na vremenske uslove i bolesti u odnosu na komercijalne. Naše kruške imaju neponovljiv miris i ukus, ali je izgled ono što današnjeg kupca odbija. Možda bismo zarad sopstvenog zdravlja, saznanja da ono što jedemo dolazi iz čiste nezagađene prirode, mogli i da se vratimo autohtonim sortama. Manje su izdašne, ali i manja rada zahtevaju, pa je tas na vagi na nama. Neke od starih sorti krušaka, u najkraćim crtama, predstavio nam je dr Aleksandar Petrović.

Baš je retka kruška. Ova je iz sušnog dela, karakteristična je za Brus i Blace, i isto je zimska sorta, koja valja da se jede tek kad odstoji.

Bakvača je isto zimska sorta. Može jako lepo da se čuva, stavljana je u trapove posle kupljenja ili u prostorije koje su malo ograđene. Može i da se suši. Stabla su veoma dugovečna, krošnja veoma bujna.

Maslinka je retka i mnogo stara sorta. Bere se početkom oktobra, kada odstoji i ugnjili onda se jede. Ima jako topivo meso i možda je najukusnija kruška koja postoji.

Karakteristična je za zapadnu Srbiju i dole za Blace i Brus. Ona se bere sredinom oktobra, a tek je za jelo posle Božića. Jede se kad ugnjili i to kašikom, jer joj je meso topivo. Bude malo krupnija, ali je ove godine ,zbog suše, sitnija. Nije za preradu, može da se peče, ali nije za sušenje.

Plodovi su joj jako sitni, pogotovo u ovoj vegetaciji, jer je bila sušna godina. To je kruška koja tek kad odstoji može da se jede. Dobra je i za sušenje.

Zovu je i vodnjika, i zimska je sorta kruške koju ljudi koriste kako bi napravili piće vodnjiku. To je napitak koji rezi. Potopi se u burence i posle mesec dana počinje da dobija mrku boju. Tada može da se pije ta voda i da se jede ova kruška. Nije ni za šta drugo. Nalazi se u zapadnoj Srbiji, malo na jugu. Najbolje je brati početkom i sredinom oktobra. Njen ukus je lep, ali tek kad dobije boju. Možda  bi mogla i za rakiju, ali isto kad ugnjili.

Drugo ime joj je vodenjar i  raširena je po celoj Srbiji. Samo ime kaže kad je jedete ima dosta soka, vodenasta je. Ime je dobila po tome što kad padne sa grane, razbije se, prsne i razlije se taj sok, voda njena. Plod je srednje krupan do krupan, težine oko 190 grama, nepravilno kruškastog oblika. Meso ploda je veoma sočno, vodenasto, slabe arome i slatko. Otporna je na kasne prolećne mrazeve, nije probirač zemljišta, dobro podnosi sušu. Plodovi pre zrenja lako opadaju sa grana, a osetljivi su na udarce, čuvaju se nekoliko meseci po branju. Sazreva krajem septembra meseca.

Piše: Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime