Uskoro julski broj Dobrog jutra

U novom broju našeg i vašeg magazina predstavljamo vam naše nacionalno voće – šljivu. Zašto je toliko popularna i možemo li unaprediti proizvodnju i poboljšati sorte, objašnjavaju stručnjaci – konsultanti. O sušnim godinama, i pored kišnog leta, i naporima da se navodnjavanjem nadoknadi stalni manjak vode govore dr Žarko Ilin i dr Zoran Keserović s Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, kao i Ljiljana Vuksanović, stručni saradnik za povrtarstvo i ratarstvo iz Kragujevca. Kako se prepoznaje zrela lubenica i zašto nije dinjina rođaka, kao i koje su najlepše letnje salate, videćete u ovom, julskom broju. Boraniju ne vole svi, ali je veoma korisna i zdrava i zaslužuje važno mesto na trpezi. Predstavićemo vam proizvođača lavande, ali i domaću proizvodnju barik buradi za vina, možete saznati sve o višnji, leski, kajsiji, pečurkama i ivianjskom cveću, a kao i uvek, predstavljamo vam autohtone sorte povrća, voća i grožđa. Pa i goveda i žitarice, kakvi su podolsko goveče i pir.

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime