Sirup od drenjine

Priprema se od dva kilograma drenjina, kilograma šećera i 4,5 l vode. U lonac uliti tri litra vode i kada provri ubaciti drenjine. Kuvati ih dok ne omekšaju, skloniti s šporeta i sačekati da se ohladi. Ocediti ali tečnost sačuvati, a drenjine staviti u cetku s gazom i ispasirati da bi se odvojile koštice. Smesu koja ostane na gazi u cediljki preliti preostalom vodom (1,5 l) i kuvati još 15 minuta, a kada se ohladi ponovo propasirati. Sve sjediniti u čistoj posudi, dodati šećer i kuvati na tihoj vatri uz neprestano mešanje dok se šećer ne otopi. Zatim pojačati temperaturu i kratko kuvati. Vreo sok naliti u tople flaše, začepiti, pretrpati ih ćebetom i ostaviti da se olade. Čuvati u hladnoj ostavi a piti razblažen s običnom vodom, mada može i s mineralnom.

Piše: Svetlana Mujanović

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18