Priprema se od dva kilograma drenjina, kilograma šećera i 4,5 l vode. U lonac uliti tri litra vode i kada provri ubaciti drenjine. Kuvati ih dok ne omekšaju, skloniti s šporeta i sačekati da se ohladi. Ocediti ali tečnost sačuvati, a drenjine staviti u cetku s gazom i ispasirati da bi se odvojile koštice. Smesu koja ostane na gazi u cediljki preliti preostalom vodom (1,5 l) i kuvati još 15 minuta, a kada se ohladi ponovo propasirati. Sve sjediniti u čistoj posudi, dodati šećer i kuvati na tihoj vatri uz neprestano mešanje dok se šećer ne otopi. Zatim pojačati temperaturu i kratko kuvati. Vreo sok naliti u tople flaše, začepiti, pretrpati ih ćebetom i ostaviti da se olade. Čuvati u hladnoj ostavi a piti razblažen s običnom vodom, mada može i s mineralnom.
Piše: Svetlana Mujanović