Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za vodom zavise od razvojne faze. U toku nicanja i najjačeg rasta listova neophodna je povećana vlažnost i zemljišta i vazduha. U suprotnom, biljke kroz ove faze prolaze usporeno, dok je tokom sazrevanja potreban period blage suše. Luk srebrenjak ima veće potrebe za vodom, jer se gaji iz rasada i obavezno se mora navodnjavati. Seme spanaća klija na 4 ºS, optimalna temperatura za razvoj je 14 do 18 ºS, a biljke izdržavaju temperature i od -8 ºS. Ne traži puno svetlosti pa se može gajiti i kao međuusev. Kada se proizvodi u uslovima dugog dana, brzo stvara cvetonosno stablo. Ovo povrće ima slabo razvijen korenov sistem pa su potrebe za vodom izražene. Usled manjka vlage biljke se slabije razvijaju, brzo stare, već posle formiranja 3-4 lista deluju staro i pri višim temperaturama brzo formiraju generativne organe. Naročito velike potrebe za zemljišnom i vazdušnom vlagom su u periodu formiranja listova. Đubrenje kompostom daje izuzetne rezultate, a za obilnu berbu potrebno je 40 t/ha. Spanać je kalijumova biljka i potrebno je da se od mineralnih đubriva po hektaru unese 80 do 100 kg azota, 70 do 80 fosfora i 100 do 120 kg kalijuma. Prilikom osnovne obrade unosi se polovina fosfornih i kalijumovih đubriva, a predsetveno ostatak fosfora i kalijuma sa jednom trećinom azota. Ostatak azota se iskoristi u prihranama.

Piše: Dipl. inž. Dragan Mijušković, PSS služba u Jagodini

razvojnifv.png

RAZNO

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar

Jeste li pravilno zazimili pčele? Ako niste evo koji problemi vas čekaju

Jeste li sigurni da ste dobro pripremili košnice za zimu? Da li su pčele u njima jake? Šta može da

Kako smo birali našu jelku

Zimski meseci uvek bude asocijaciju na praznike, raspust, sneg, grudvanje i odmor… i naravno jelku. Nama dvema se uvek činilo