Ograda štiti od divljači

Voćke koje su posađene tokom jeseni, mogu se zagrnuti zemljom kako ne bi došlo do oštećenja korena, a ujedno se i štite od napada divljih životinja, dok treba obratiti pažnju i na prisustvo glodara. Ukoliko je jača zima, napadi divljači su izvesni i to srne, zečevi, neki glodari i slično. Najveći problem prave zečevi koji glođu koru mladih voćaka. Što se tiče visoke divljači poput jelena i srna, oni grizu mlade grančice i hrane se njima. Mlade voćke i sadnice mogu se štititi mehanički postavljanjem ograde od pletiva, omotavanjem stabla biološkim materijalima (slamom, kukuruzovinom) i slično. Najbolje je ceo zasad ograditi pletenom žicom, ali je ta mera dosta skupa.

Zaštita stabala hemijskim sredstvima obavlja se prskanjem ili premazivanjem mladih voćaka, u cilju da deluje odbijajuće, a u tu svrhu mogu se koristiti materije na bazi karbolineuma ili na bazi sumpora.

Tokom decembra valja izvršiti i pregled uskladištenog voća, a ujedno treba odstraniti plodove koje je zahvatila trulež. Tokom decembra se može saditi vinova loza, okopati, a u vinogradima se dodaju stajnjak i mineralna đubriva. U decembru je dobro da se posade mladice drveća koje rano cveta.

Piše: Dipl. inž. Aleksandar Zdravković

razvojnifv.png

RAZNO

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.