Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime bolesti kaže, one poležu. U početku to se dešava po malim oazama pa se kasnije širi i prelazi sa sasušenih na zdrave biljke, a u leji se stvaraju potpuno ogolela mesta. Na obolelim delovima biljaka može se zapaziti beličasta ili siva paučinasta prevlaka. Bolest se brže širi kada su leje pokrivene, kada je sklop gust i često se zaliva. Paraziti se održavaju u zaraženim biljnim ostacima na površini, u zemljištu i u zaraženom semenu. Na širenje zaraze povoljno utiče povećana vlažnost zemljišta i vazduha. Da bi se sprečila pojava ove bolesti potrebno je u proizvodnji rasada koristiti sterilni supstrat, a u slučaju da se bolest pojavi sve leje treba zaštititi preparatima na bazi propamokarb-hidrohlorida zalivanjem rasada.

Piše: Mast. inž. Cvetković Gordana, PSS služba u Nišu

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar