Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte čičoku, kad je gotova iseckajte je na sitne komadiće i pomešajte s izrendanom šargarepom i iseckanim prazilukom. Maslinovo ulje, jabukovo sirće i so stavite po želji. Ostavite malo da odstoji, da povrće upije začine.

Pita od čičoke
Slaniš zanimljivog i neobičnog ukusa. Treba vam pakovanje heljdinih kora, 5-6 čičoka, morska so, jedno jaje, jedan praziluk. Skuvajte čičoku, iseckajte je na sitne komadiće, dodajte iseckani praziluk, jedno jaje i malo soli. Sve to pomešajte, ređajte na kore i uvijajte kao pitu. Pecite u rerni sve dok kore ne porumene.
Piše: Dipl. inž. Milan Damljanović, PSS služba u Čačku