Korijander nije probirač zemljišta, ali je uvek žedan

Korijander je jednogodišnja biljka, vretenastog korena i razgranatog stabla. Bočne grane završavaju se cvastima, a cveta od početka juna pa sve do kraja jula. Plodovi su okrugli, sitni, žuto-smeđe boje. U njima se nalaze po dve semenke. S obzirom na veličinu semena razlikuju se sitnosemeni i krupnosemeni korijander. Za setvu u baštama ili na okućnici preporučuje se samo krupnosemeni, jer je rodniji od sitnosemenog.

To je biljka skromnih zahteva. Može da izdrži mrazeve jačine i do – 18 stepeni, ali je uvek žedan. Najviše vode mu treba u vreme porasta stabla i cvetanja. Nije probirač kada je u pitanju zemljište. Može se gajiti i na siromašnim, ako nisu kisela ili preterano alkalna i zakorovljena. Ipak, najviše mu prijaju duboka i rastresita, čista od korova, pa tokom vegetacije korov treba često pleviti ili prostor okopavati. Pre setve, već u jesen, zemljište treba duboko prekopati, pođubriti mineralnim đubrivom, ne obilno, i to onim koja sadrže samo fosfor i kalijum, i već u martu može da se seje. Cveta sukcesivno, tako sazrevaju i semenke zbog kojih se u našim krajevima i gaji. To znači da se one sakupljaju u više navrata. Treba dočekati da sazreju na biljci. U krajevima u kojima se gaji na velikim površinama, kosi se, a otkosi ostaju na parceli dok se seme dobro ne osuši, a zatim se vrše.

Piše: Svetlana Mujanović

Knjiga „100 jela Srbije“ – kuvar za sve generacije, kako za početnike, tako i za vrsne kuvare i kuvarice. Želja nam je da vas podsetimo i da sačuvamo od zaborava naša tradicionalna, narodna jela i mirise domaćih kuhinja.

Pred vama je knjiga „100 jela Srbije“ i prilika da je kupite sebi ili poklonite dragim ljudima za predstojeće praznike. Cena knjige je 949 rsd i sada je možete dobiti direktno na vašu adresu i platiti pouzećem. Knjiga je odštampana na kvalitetnom papiru i ima 232 strane, dimenzija 210h210 mm, prošivena i sa tvrdim koricama da možemo da je koristimo svaki dan i mnogo dana.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18