Salata idealan zimski proizvod plastenika

Neki baštovani, koji povrće gaje u baštama pod krovom, praktikuju da ih i tokom zime što bolje „zaposle“. Naravno, biraju vrste koje podnose niže temperature i manjak svetla. Tako se u plastenicima bez grejanja gaje zelena salata, crni luk srebrnjak, spanać, rotkvice… Salata je posebno zanimljiva, jer brzo stigne za seču i posle nje može da se poseje još neko povrće.

Zbog kratke vegetacije, kao i činjenice da se svež list koristi u ishrani bez dužeg perioda skladištenja, posebnu pažnju treba obratiti na zaštitu salate od bolesti i štetočina. Uslovi gajenja u zaštićenom prostoru značajno utiču na rizik pojave bolesti, ali u zaštiti ovog povrća hemija nema prednost. Mnogo značajnije su preventivne mere.

Tolerantne sorte i deklarisano seme

Pored uzgoja u optimalnom sklopu, treba izbegavati sadnju u suvo zemljište i upotrebu velikog ili oštećenog rasada, jer s mesta oštećenja često počinje infekcija sporama gljive izazivača sive truleži (Botrytis cinerea). Ne manje je i gajenje tolerantnih sorata, korišćenje deklarisanog semena, sterilnog supstrata i sterilnih kontejnera u proizvodnji rasada, poštovanje plodoreda, izbalansirano đubrenje azotom, redovno uklanjanje korova, gajenje na malč foliji, često provetravanje u uslovima povećane vlage u zatvorenom prostoru, dezinfekcija zemljišta – najbolje vodenom parom ili solarizacijom.

Zalivanje u popodnevnim časovima

Preporuka je da se biljke zalivaju tokom toplog dela dana, najbolje u prepodnevnim časovima da ne bi ostale vlažne preko noći u ranim fazama rasta radi akumulacije vode u zemljištu, da se kasnije ne bi povećavala vlažnost koja povoljno utiče na razvoj plamenjače (Bremia lactucae) i bele truleži (Sclerotinia sclerotiorum).

Zaražene biljke treba pažljivo iznositi da bi se izbeglo raznošenje spora koliko je to moguće. Najčešći prouzrokovači bolesti zelene salate su:

  • Phytium spp. Rhizoctonia spp., Fusarium spp. i dr

– prouzrokovači poleganje rasada,

  • Bremia lactucae

– prouzrokovač plamenjače salate, Botrytis cinerea

– prouzrokovač sive truleži,

  • Sclerotinia sclerotiorum

– prouzrokovač bele truleži,

  • Pseudomonas spp., Xanthomonas spp. – prouzrokovači bakterijskih truleži i
  • Letttuce mosaic virus, Cucumber mosaic virus, Big vein virus – virusi.

Sclerotinia sclerotiorum zaražava mlade tek iznikle biljke, a najčešće se javlja u vreme formiranja glavice. Infekcija nastaje u zoni korenovog vrata, u delu gde koren izlazi iz zemlje. Na mestu prodora patogena u koren javlja se meka trulež, a zaražena glavica se lako odvaja od korena koji ostaje u zemljištu. Na delu glavice koji je okrenut prema zemlji može se videti bela gusta navlaka od micelije poput vate. Patogen se održava u zemljištu u obliku sklerocija (crna zrnasta telašca) i zaraženih biljnih ostataka.

Regulisanje temperature i vlažnosti vazduha i zemljišta u plastenicima i staklenicima su važna preventivna mera zaštite od ove bolesti. Pošto je većina povrtarskih biljaka osetljiva prema ovoj gljivi, višegodišnji plodored je jedna od osnovnih mera borbe. Zaražene biljke treba izneti iz plastenika, a posle svake berbe ukloniti biljne ostatke i time smanjiti takozvani infektivni potencijal. U našoj zemlji od hemijskih sredstava registrovani su preparati na bazi ciprodinila+fludioksonila, pentiopirada.

Aphididae su stalni stanovnici plastenika. One su polifagne štetočine, oštećuju veliki broj gajenih biljaka, a održavaju se i na korovima. Napadnuti listovi salate se kovrdžaju, žute i suše, glavica zaostaje u porastu, a pored direktnih šteta one su i prenosioci virusa. Ako se pojave kolonije, efikasno se suzbijaju samo insekticidima. Preporuka je da se salata oprska čim se otkriju prve vaši, a upotrebu insekticida treba uskladiti s vremenom seče glavica. U našoj zemlji registrovani su preparati na bazi deltametrina, lambda cihalotrina.

Letttuce mosaic virus, Cucumber mosaic virus, Big vein virus su česti na salati koja se gaji u zaštićenom prostoru. Virus mozaika salate (Letttuce mosaic virus) je jedan od najčešćih i najštetnijih, a simptomi zaraze zavise od tipa i sorte, faze razvoja salate i uslova sredine. Na listovima biljaka se uočavaju šare nepravilnog oblika, ili mozaik svetlo i tamno zelene boje, inficirane biljke ne obrazuju glavicu, listovi su zakržljali i ne stvaraju rozetu. Virusi se ne mogu suzbijati direktno, ali se može sprečiti napad vektora. To su obično štetni insekti, a ako se prenose semenom, setva samo deklarisanog, dezinfikovanog semena. Virus mozaika salate se prenosi semenom i vašima, a osnovna mera zaštite je korišćenje bezvirusnog semena, setva tolerantnih sorata, suzbijanje vašiju, korova kao i iznošenje zaraženih biljaka iz bašte pod krovom.

Trulež najčešće prouzrokuju bakterije Pseudomonas spp., Xanthomonas spp. Otkrivaju ih vodenaste pege koje se u uslovima visoke vlažnosti šire, tkivo unutar pega truli uz neprijatan miris. Osnovne mere suzbijanja su plodored, dezinfekcija zemljišta, često provetravanje, uklanjanje zaraženih biljaka i biljnih ostataka.

Piše: Mast. inž. Cvetković Gordana, PSS služba u Nišu

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18