Od belmuža do džema od oskoruše – Sajam etno hrane i pića do 7.12. u Beogradu

Ko je na dijeti nikako ne treba da ide na Sajam etno hrane i pića. Ukoliko i odete napravićete grešku svog života. Dok vas sa svih strana bombarduju mirisi sira, kajmaka, pršuta, ajvara, maslina, u ruke vam ubacuju čaše sa vinom i rakijom, vi samo sležete ramenima i smerno odgovarate „ne hvala“.

Branite se, zatvarate oči pred tom lepotom, a najradije biste opsovali i dijetu i zdravlje i lep izgled (što u mom slučaju nije baš istina), sve biste na mah prekinuli i prepustili se uživanjima, a onda jedan glas iz dubine malog mozga kaže „no no, toliko si se namučila, ne sad“. I vi šta ćete, pustite druge da probaju jer sve se probati može i upućujete ih na neke dobro znane proizvođače i dobro znane ukuse.

Ne možete da preskočite Jovicu i njegove sireve, Sanju i „Vlašku magiju“, Jovanovića i njegovo slatko od slanine, rakije Golijsku suzu i Banduku, Jasminine domaće dalmatinske proizvode, sokove Miloša Obradovića, belmuž, i salčiće veličine pesnice a rascvetale kao majske ruže. Kažem, nemojte na sajam ako ste na dijeti, čak i oni koji poste ima šta da vide, kupe ili probaju, vi kao i ja ne…

Tekst i foto: Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime