Kako ruzmarin podnosi zimu

U Srbiji, naročito u južnijim krajevima ili gradskim sredinama, mnogi ruzmarini prezime napolju bez problema. U jakim, dugim mrazevima je rizik ostaviti ga napolju u saksiji.

Ruzmarin strada kada:

temperature padaju ispod –8 do –12°C više dana za redom, ima jak vetar, zemlja je zasićena i mokra, pa se koren smrzava.

DA LI MU SMETA SNEG?

Sam sneg mu ne smeta. Sneg čak štiti biljku kao izolacija. Mnogo mu više smeta ledeni vetar i dugotrajni mraz bez snega.

Problem nastaje kada se grane slepe pod težinom mokrog snega, temperatura naglo padne posle toplog perioda (šok).

ŠTA MOŽEŠ DA URADIŠ AKO GA OSTAVIŠ NAPOLJU?

Veće šanse za prezimljavanje ima ako je u zemlji (bolje nego u saksiji), zaklonjen od severnog vetra, uz zid kuće (toplije), ako je zemljište drenirano (ne voli blato i stajanje vode).

Ako je u saksiji:

Saksija se brže smrzava, možete je uviti u jutani džak, stiropor ili prebaciti saksiju u zaklon (ispod strehe, u ugao balkona).

Ako su najavljeni dugotrajni mrazevi ispod –8°C, bolje ga uneti u vrlo svetlu i hladniju prostoriju (zatvorena terasa, hodnik, garaža sa svetlom).

Ako je zima blaga, može sasvim lepo prezimiti napolju.

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno