Gde mirisi cimeta i pečenog kestenja stvaraju prazničnu čaroliju

Decembar u Beogradu već tradicionalno donosi mirise kuvanog vina i zvuke božićne muzike. Među događajima koji su postali nezaobilazni ističe se Smokvica Holiday Market, koji četvrti put po redu, okuplja ljubitelje dobrog ukusa, ručne izrade i toplih zimskih delicija.

Uroš Krajnović, generalni menadžer restorana „Smokvica“, istakao je da se ova praznična manifestacija održava svakog vikenda u decembru, subotom i nedeljom, u periodu od 12 do 18 časova. Nedeljom imaju DJ-a koji pušta muziku od 13 do 17 časova, dok je subotom u fokusu božićna muzika.

On je dodao da je ponuda marketa raznovrsna i pažljivo osmišljena.

– Ponudili smo biljke koje mi sami aranžiramo, nabavljamo i dekorišemo. Pored toga, tu su i artikli iz naše nekadašnje radnje “Smokvica Home”, lusteri i nameštaj uvežen iz Holandije, koji su nam ostali u inventaru.

Posebno mesto zauzimaju i saradnici.

– Imamo i “Heklicu i tri klupka”, koju vodi dama koja šije staromodne igračke od kanapa, kao i naše saradnike “Lucy Cup Creations”. U ponudi su privesci, šolje, cegeri i razni ukrasi, sitnice koje život znače – rekao je Krajnović.

Market ima i humanitarni karakter.

– Organizujemo i udomljavanje kuca, što nam je posebno važno – naglasio je on.

Gastronomska ponuda je prilagođena zimskom ambijentu.

– Tu su pečeno kestenje, viršle, kobasice, kobasice sa kačkavaljem i gambori na ražnjiću. Pečeno kestenje je tradicionalno novogodišnje jelo koje ljudi vole jer ih vraća u detinjstvo. Od pića tu su topla čokolada, domaća limunada, sajder od jabuke za decu, kao i rakija, kuvano vino i pivo.

Najmlađi posetioci takođe imaju svoj kutak.

– Imamo ginger cookies, božićne kolačiće, domaći marshmallow koji sami pravimo, kao i keksiće na kojima deca mogu da crtaju jestivim bojama ili da peku marshmallow na štapićima – istakao je Krajnović.

Tekst i foto: Dijana Maksimović

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18