NEGA VOĆNJAKA PRE ZIME: Voćke detaljno pregledati

U određeno doba godine paraziti završavaju životni ciklus i odlaze na prezimljavanje. Taj momenat je najčešće uslovljen temperaturom. Pošto priroda često ne poštuje kalendar, topla jesen i blagi početak zime omogućuju im da duže ostanu u voćnjacima. To znači i mnogo više zaštitarskih problema u novoj vegetaciji. Zbog toga, pre zimskog prskanja, koje voćari obavljaju obično u februaru, sve voćne vrste valja detaljno pregledati da bi se znalo ko sve u tom voćnjaku “zimuje” i kolika mu je brojnost.

Koje parazite i štetočine, i gde ih na stablima različitih voćnih vrsta treba tražiti, pitali smo stručnjake za zaštitu bilja u voćarskim rejonima Srbije. Čađava krastavost, pepelnica i bakteriozna plamenjača bolesti su koje redovno prate jabuku – kaže dipl. inž. Stevica Ignjatov iz Bačke Palanke. Sudeći po tek završenoj godini, kada je pepelnica i u redovno štićenim voćnjacima ugrozila rod, sledeće sezone na nju valja obratiti veću pažnju i, barem na početku vegetacije, upotrebljavati jače preparate. Pre, ali i tokom rezidbe, stabla treba detaljno pregledati da bi se otkrio staklokrilac (Synantedon myopaeformis).

Ova štetočina ima jednu generaciju u dve godine. Štetu prave larve – gusenice. Mlađe žive ispod kore i odvajaju je od debla, a starije se ubušuju u drvo i prekidaju transport hraniva i vode. Retki su jabučnjaci u kojima lane nije bilo krvave vaši (Eriosoma lanigerum). Ona je jedna od vrsta koju zbuni duga i topla jesen i koja se u krošnji zadržava takoreći do početka zime. Treba je tražiti u pukotinama debla i grana, a posebno detaljno valja pregledati stabla posle rezidbe jer se na presecima lako uvuče pod koru, gde ženke već tokom prvih toplih dana donose mlade i prave kolonije bele paperjaste naslage. Lisni mineri, jabučni smotavac, žuti i crveni pauk, vrste su koje u jabučnjacima treba očekivati i naredne vegetacije.

Kruškina buva je redovan posetilac kruške, a ima je na svim sortama i tokom svake godine. Ali, na nju ne deluju klasični preparati za zimsko prskanje. Prezime odrasli u naborima i pukotinama kore stabla, ali i ispod opalog lišća. Bude se čim krene vegetacija i naseljavaju tek nabubrele pupoljke, iz kojih sišu sokove i polažu jaja na letoraste. Traže se odrasli, oko pupoljaka, a za prskanje upotrebljavaju isključivo uljni preparati koji će ih sprečiti da odu na letoraste i polože jaja.

U zasadima krušaka ne treba zaboraviti na bakterioznu plamenjaču (Erwinia amylovora).

Parazitna gljiva monilija (Monilinia laxa) prouzrokovač paleži cvetova i truleži plodova – zaražava prvenstveno koštičave, ali i jabučaste voćke. Retki su voćnjaci u kojima nema zaraze, posebno tamo gde zaraženi plodovi ostanu preko zime u krošnji, koji su izvor zaraze u sledećoj vegetaciji. Simptomi se prvo uočavaju na cvetovima, s kojih se gljiva spušta na lastare, grančice, i plodove.
Voćari koji gaje šljivu, posebno u intenzivnim zasadima, kako kaže diplomirani inženjer Vesna Nišavić Veljković, stručnjak Poljoprivredne savetodavne službe u Čačku, “zaštitarski su se prilično opismenili” i u šljivicima ovog kraja neće biti velikih problema. Tamo gde se voćke ne prskaju redovno i blagovremeno, pretiće plamenjača, monilija, a posebno brojne vrste vaši, koje svake godine prave štetu.

Čini se da su voćnjaci u Sremu prilično primamljivi štetnim insektima i parazitima. Od diplomiranog inženjera Gorice Kozobarić, savetodavca u PSSS Ruma, saznali smo da na jabukama treba tražiti vaši (ima ih više vrsta) i bakterioznu plamenjaču, koja poslednjih godina velike štete pravi i na dunjama. Zaražena stabla otkrivena su već tokom prve vegetacije posle sadnje, i to na korenovom vratu, tako da se brzo suše, a ako prežive, opasan su izvor zaraze za zdrave voćke. Sve veći problemi su i potkornjak i žilogriz.

U ovom regionu ima i mnogo virusa. Najštetnija je šarka koja, osim šljive, zaražava i breskvu i kajsiju, a znaci zaraze vide se i na plodovima. Preporučuje se da se takve voćke pažljivo orezuju, da se posle svakog reza makaze dezinfikuju, a voćke u vegetaciji redovno štite od svih vrsta vaši.

S. Malinović

Dobro jutro broj 537 – Januar 2017.

razvojnifv.png

RAZNO

Jeste li pravilno zazimili pčele? Ako niste evo koji problemi vas čekaju

Jeste li sigurni da ste dobro pripremili košnice za zimu? Da li su pčele u njima jake? Šta može da

Kako smo birali našu jelku

Zimski meseci uvek bude asocijaciju na praznike, raspust, sneg, grudvanje i odmor… i naravno jelku. Nama dvema se uvek činilo

Vukov božićni kutak ponovo donosi čaroliju u Beograd

U srcu Beograda, postoji mesto gde vreme staje, a praznici dobijaju svoj pun sjaj – Vukov božićni kutak. Ove sezone

Vreme je svinjokolja

Miroslav Stanković iz sela Rautova u okolini Niša, kao i generacije pre njega organizovao je, na nekadašnji Dan državnosti, svinjokolj.

Ne propustite! U toku je najveći pica šampionat na  Balkanu

U Beogradu je juče i danas organizovano takmičenje u pravljenju pica. Odlična atmosfera, još bolji takmičari, miris tek ispečene pice,

Koje drveće saditi dalje od kuće?

Zašto grešite kada četinar obložite folijom pred zimu Koje greške najčešće pravite prilikom sadnje ukrasnog drveća? Koliko odaljite od kućnog