Podbacili prinosi crvene začinske paprike

Prinosi crvene začinske paprike u Vojvodini ove godine su podbacili za trideset do četrdeset odsto zbog nepovoljnih klimatskih uslova – tople zime, dugog, suvog i hladnog proleća, te kišnog leta. Poseban problem za proizvođače jeste radna snaga, pošto proizvodnja podrazumeva dosta ručnog rada: po dva okopavanja i branja tokom jednog proizvodnog ciklusa, što iziskuje i velike troškove, za koje je potrebno ostvariti veliki prinos kako bi došli i do zarade.

-Ova godina nije bila prvorazredna, ali je paprika ipak prihvatljivog kvaliteta. Kada je to bilo potrebno, bilo je dovoljno padavina, a mogli smo i da je zalivamo, smatra proizvođač iz Malog Peska kod Horgoša Robert Konc.

Da bi bila jarkocrvena, potrebno joj je dosta sunca tokom leta, a što više sunčevih zraka, to više i vitamina. U preradnim pogonima „Vitamin“ iz Horgoša kvalitet ovogodišnjeg roda ocenjuju kao solidan, a na osnovu toga očekuju dobru proizvodnju, kako za domaće potrebe, tako i za izvoz.

-Centri proizvodnje na njivi su uglavnom Podunavlje – zapadna Bačka, južna Bačka, okolina Bečeja, tako da su to zemlje prve klase gde se ostvaruju veliki prinosi, a što se kvaliteta tiče najbolja je – horgoška sa peska. Ona tu postiže svoju pravu boju, međutim, prinosi su manji nego na zemljama prve klase, kaže rukovodilac u preduzeću Vitamin Horgoš, Niko Oparnica.

Crvena horgoška paprika sinonim je za začin koji po ovom graničnom mestu nosi i ime, a pre svega, vekovna tradicija poljoprivrede Horgoša i okoline.

Izvor: RTV

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18