Akcija prikupljanja 1.000 tona otpada od hrane

U saradnji sa kompanijom EcoTron i uz podršku Nemačke razvojne saradnje – GIZ NALED od 1. novembra pokreće akciju prikupljanja 1.000 tona otpada od hrane, sa ciljem smanjenja emisije 750 tona ugljen-dioksida. Ova okcija trajaće do 1. novembra naredne godine, navedeno je na sajtu NALED -a.

– S obzirom na to da izrazito mali broj objekata u kojima se priprema i služi hrana koristi usluge operatera za prikupljanje otpada od hrane, tokom akcije će sav otpad ove vrste, koji proizvedu učesnici – organizacije i preduzeća u Srbiji, biti predat na zbrinjavanje ovlašćenom operateru – istakao je Slobodan Krstović, Šef jedinice za zaštitu životne sredine NALED-a, na interaktivnoj radionici za predstavnike ugostiteljskih i drugih uslužnih objekata.

Čak 99 odsto otpada od hrane koji proizvedu ugostiteljski objekti i javne ustanove sa sopstvenim kuhinjama i kantinama, završava na deponiji, odakle emituje gasove sa efektom staklene bašte koji direktno ugrožavaju okolinu. Cilj radionice je da se pokaže na koji način može da se spreči nastanak velikih količina te vrste otpada i kako se nastali otpad može iskoristiti.

– Ideja ove akcije je da, u okviru projekta koji zajedno sprovodimo mi iz GIZ-a, NALED i EcoTron, doprinesemo odgovornom upravljanju otpadom. Otpad od hrane nije samo ekološki, već je i ekonomski problem, jer ga ne tretiramo kao resurs. Kombinovanim aktivnostima javnog, privatnog i civilnog sektora, želimo da podstaknemo sve učesnike u lancu da otpad tretiraju kao resurs – kaže koordinatorka GIZ Otvorenog regionalnog fonda za Srbiju Zorica Bilić.

Učesnicima radionice predstavljen je i Vodič za pravilno upravljanje otpadom od hrane, koji nudi praktične savete za odgovorno upravljanje u sedam koraka.

– Istraživanja pokazuju da samo 13 odsto ugostiteljskih objekata već koristi usluge operatera za sakupljanje i pravilan tretman otpada od hrane, kao i da je u većini ovih objekata uvreženo mišljenje da se u Srbiji otpad od hrane najčešće baca u kontejner i transportuje na deponiju. To želimo da promenimo i da zajedno napravimo značajan korak ka očuvanju životne sredine, pravilno tretirajući otpad – objasnio je Bojan Gligić, jedan od autora Vodiča i regionalni menadžer kompanije EcoTron, koja se bavi prikupljanjem i obradom otpada.

Akcija prikupljanja 1.000 tona otpada od hrane biće realizovana u saradnji sa EcoTronom, koji će prikupiti otpad i zbrinuti ga na način koji ne šteti životnoj sredini, po promotivnim uslovima, objašnjeno je na radionici.

Zainteresovane kompanije mogu se prijaviti za učešće u ovoj akciji putem mejla esotron@esotron.rs ili telefona 021/621 66 27. Više informacija o ovoj akciji dostupno je na sajtu www.otpadodhrane.rs.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18