Kovid-19 odlaže popis poljoprivrede

Bazirajući se na rezultatima sveobuhvatne analize i procene rizika, Republički zavod za statistiku doneo je odluku da zbog nepovoljne epidemiološke situacije prouzrokovane pandemijom covid-19, koja može bitno da ugrozi pripreme i terensku realizaciju Popisa 2021, sprovođenje ovog najkompleksnijeg i najskupljeg statističkog istraživanja odloži za šest meseci, odnosno da se terenska realizacija popisa umesto u aprilu sprovede u oktobru 2021. godine.

U narednom periodu potrebno je realizovati niz aktivnosti koje zahtevaju direktan kontakt, kako zaposlenih u Zavodu sa neposrednim učesnicima u popisu (instruktorima, popisivačima, članovima popisnih komisija i drugim licima angažovanim za popisivanje specifičnih kategorija stanovništva), tako i direktan kontakt instruktora i popisivača sa građanima. Kao najrizičnije su prepoznate sledeće aktivnosti: (1) selekcija i obuka oko 20 000 kandidata za instruktore i popisivače      (u periodu januar–mart) i (2) terensko prikupljanje podataka u aprilu 2021. kada 15 000 popisivača treba da izađe na teren i da u roku od mesec dana obiđe svaki stan/kuću i da popiše kompletno stanovništvo, uključujući i lica smeštena u staračkim domovima, psihijatrijskim bolnicama, domovima za decu bez roditeljskog staranja, studente i učenike u domovima i internatima, migrante u prihvatnim centrima i druge kategorije stanovništva u kolektivnom smeštaju koje su u većem riziku od zaražavanja.

Imajući u vidu navedene aktivnosti i rokove za njihovu realizaciju, ali i neizvesnu epidemiološku situaciju i opasnost od širenja zarazne bolesti tokom sprovođenja popisnih radnji, nakon konsultacija sa epidemiolozima i opsežne analize različitih scenarija, odlučeno je da se Popis 2021. odloži za šest meseci.

Odlaganje Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. neminovno nameće potrebu da se Popis poljoprivrede, koji je bio planiran za oktobar 2021, odloži za 2022. godinu.

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime