Kako plavna područja mogu poboljšati kvalitet vode Dunava

Kako plavna područja duž Dunava i ekosistemske usluge koje pružaju mogu doprineti poboljšanju kvaliteta vode u reci i kako različiti interesi mogu biti uzeti u obzir pri upravljanju ovim područjima i van nacionalnih granica?Odgovore na ova pitanja pokušaće da nađe konzorcijum pod vođstvom Katoličkog univerziteta Ajhštat-Ingolštat, Nemačka, u okviru projekta IDES koji se finansira iz programa transnacionalne saradnje Dunav – fondovi ERDF i IPA i ima budžet od 1.951.170 evra. Period implementacije projekta je do 31. decembra 2022.

Projektni partneri dolaze iz 25 institucija iz 10 zemalja Dunavskog regiona – Nemačka, Austrija, Rumunija, Mađarska, Slovačka, Bugarska, Srbija, Hrvatska i Moldavija. Partner u projektu iz Srbije je Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Novom Sadu, a strateški partner je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, takođe iz Novog Sada. Projekat je zvanično pokrenut 8. septembra ove godine putem virtuelnog sastanka na kome su uz članove konzorcijuma učestvovali i najvažniji predstavnici zainteresovanih subjekata i tzv. stejkholderi iz svih partnerskih zemalja.

-Cilj projekta je usvajanje i implementacija zajedničkog sveobuhvatnog pristupa u korišćenju ekosistemskih usluga za poboljšanje kvaliteta vode Dunava, što je pionirski poduhvat. To ćemo učiniti u tesnoj saradnji sa donosiocima odluka i upravljačima plavnih područja u pilot područjima u Austriji, Sloveniji, Mađarskoj, Srbiji i Rumuniji. Očekujemo da će se na taj način povećati razumevanje značaja brojnih ekosistemskih usluga, zajedničkih za zemlje u regionu, i njihovo uključivanje u buduće upravljačke strategije,  kaže dr Barbara Stamel, koordinator projekta.

U okviru projekta će biti razvijen alat za podršku odlučivanju IDES koji će omogućiti ključnim nacionalnim akterima u oblasti upravljanja kvalitetom voda da identifikuju održive mere upravljanja multifunkcionalnim plavnim područjima, bez zanemarivanja potreba drugih sektora kao što su poljoprivreda, turizam, ekologija i dr.

Inovativni koncept upravljanja kvalitetom voda i IDES alat će biti testirani na radionicama sa stejkholderima u svih pet pilot područja, u Austriji, Sloveniji, Mađarskoj, Srbiji i Rumuniji, i biće razvijena zajednička strategija za operativno uključivanje ekosistemskih usluga u procese planiranja upravljačkih strategija sa ciljem poboljšanja kvaliteta voda u ovom delu dunavskog sliva.

Više informacija o projektu može se naći na veb sajtu projekta www.interreg-danube.eu/ides.

Autor: Prof. dr Zorica Srđević

Koordinator projekta na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu

Izvor: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18