U topličkom kraju niko ne otkupljuje stare sorte

Na području Topličkog okruga nema organizovanog otkupa jabuka i krušaka, iako je ovogodišnji rod ovog voća odličan, izjavio je savetodavac za voćarstvo u Poljopivredno stručnoj službi (PŠ) u Prokuplju Milan Tošković.

On je agenciji Beta rekao da na području Topličkog okruga nema plantažnog gajenja voćnih sorti jabuka i krušaka, već se gaje na malim parcelama u gotovo svim poljoprivrednim gazdinstvima na ukupno više od 2.000 hektara.

– Najzastupljenije su sortne vrste jabuka ajdared, zlatni i crveni delišes, šarunka, kožara i budimka – kazao je Tošković.

Prema njegovim rečima, Topličani uglavnom gaje stare, gotovo zaboravljene sorte jabuka i krušaka, koje datiraju još iz turskog doba, kao što su kruške karamanka, vodenjak i zimska kruška, krasanka i gospojinka, koje se kao prava retkost i porodični ponos prenose sa kolena na koleno.

Te kvalitetne sorte voća mogu se naći samo na pijačnim tezgama, a najčešće se od njih prave kvalitetne voćne rakije.

U topličkom kraju otkupljuju se jedino industrijske sorte jabuka, koje se u tu svrhu i uzgajaju

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18