Namirnice koje ne treba držati u frižideru

Možda se čini da je najbolji način da hrana duže traje ako sve ubacite u frižider čim se vratite sa pijace ili samoposluge, ali pojedine namirnice će upravo zbog toga ranije propasti, izgubiti pravi ukus i teksturu ili jednostavno pocrneti.

Stavljanje paradajza u frižider sprečiće da manje zreli plodovi sazru i ubiće mu ukus. Držanje paradajza u frižideru menja hemijsku strukturu i smanjuje količinu isparljivih jedinjenja u ovom povrću, što će uticati na njegov ukus.

Na teksturu i boju paradajza takođe utiču hladne temperature, a temperature niže od pet stepeni učiniće da plodovi postanu previše mekani.

Krompir treba čuvati na hladnom i suvom mestu, bilo u papirnoj ili perforiranoj kesi da bi bio suv – ali nikako u frižideru. Ako ga držite u frižideru, krompirov skrob može da se pretvori u šećer, što će uticati na njegovu teksturu i promenu boje i slatki ukus posle kuvanja.

Ako je luk neoljušten, treba mu hladno i suvo mesto za skladištenje sa puno ventilacije, a ne frižider. Luk treba staviti u frižider samo ako je oljušten ili isečen ili kada želimo da produžimo rok trajanja slatkih ili blagih sorti luka sa visokim sadržajem vode. Međutim, i njih treba držati na niskoj vlažnosti kako bi ostali suvi.

Isečen luk može da se drži u zatvorenoj posudi u frižideru do sedam dana.

Frižider i hleb se nikako ne slažu. Iako zamrzavanje hleba može da zaustavi procese zbog kojih hleb postaje bajat, stavljanje vekne u frižider će taj proces ubrzati. U osnovi niska temperatura dovodi do toga da se skrob kristališe mnogo brže nego na sobnoj temperaturi, ubrzavajući proces koji čini hleb tvrdim i bajatim.

Stavljanje zrelih banana u frižider pomoći će im da ostanu jestive nekoliko dana – ali ako ih stavite dok su još malo zelene i tvrde, one uopšte neće sazreti, čak ni pošto ih izvadite iz frižidera. I koža će im postati crna.

Banane su tropsko voće i nemaju prirodnu odbranu od hladnoće u svojim ćelijskim zidovima. Niske temperature dovode do pucanja ćelijskih zidova i čine da probavni enzimi ploda iscure iz ćelija, zbog čega kora banane postaje potpuno crna.

Ukoliko stavite beli luk u frižider ili u plastičnu kesu, može se ubuđati. Najbolji način za čuvanje belog luka je da ga držite na sobnoj temperaturi na suvom i tamnom mestu (da ne bi proklijao) sa dovoljno cirkulacije vazduha.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18