Škrapina nestala u prevodu

Potrošači bi kada kupuju ribu u marketima i ribarnicama trebalo da imaju ozbiljno znanje latinskog jezika. U suprotnom, lako mogu da pazare „crvenu“ ribu, koja se uvek pakuje bez glave, umesto škarpine, koja ima vrhunski kvalitet mesa.

I dok je na pakovanjima svih proizvođača i uvoznika velikim slovima napisano „škarpina bez glave“, sitnim, ipak, na latinskom piše Sebastes marinus, Sebastes mentella ili samo rod Sebastes, što znači „crvena“ riba. Za razliku od nje, latinski naziv za škarpinu je Scorpaena scrofa, a pripada porodici Scorpaenidae i rodu Scorpaena.

Ministarstvo poljoprivrede, međutim, uskoro staje na put ovome, jer priprema novi propis.

– U toku je izrada pravilnika koji će se baviti i ovom promenom – rekli su nam u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede. – Tako se riba Sebastes marinus više neće smatrati škarpinom.

To znači da distributeri i trgovci više neće smeti „crvenu ribu“ da prodaju pod imenom – škarpina.

Da nije reč o istoj ribi, najbolje govori i cena. Prava škarpina, Scorpaena scrofa, koja živi u Jadranskom ili Sredozemnom moru, prodaje se za oko 35 evra za kilogram, dok se pakovanje od 600 grama smrznute ribe Sebastes marinus može kupiti za oko 800 dinara. Kada stigne do restorana, porcija prave škarpine može da košta i 50 evra i obavezno se služi sa glavom, kako bi potrošač tačno znao šta jede.

U kompaniji „Metro“, koja pod svojom robnom markom „Aro“, prodaje smrznutu „škarpinu“, ali Sebastes spp, ističu da su svi proizodi koji se nalaze u okviru njihovih robnih marki deklarišu u skladu sa specifikacijama proizvoda i zakonskim i drugim propisima Srbije. Trenutno je to Pravilnik o kvalitetu i drugim zahtevima za ribe, rakove, školjkaše, morske ježeve, morske krastavce, žabe, kornjače, puževe i njihove proizvode, iz 2003. godine.

Sličan odgovor smo dobili i u kompaniji „Frikom“. Tvrde da je njihov proizvod „škarpina bez glave“ u potpunosti u skladu sa trenutno važećim pravilnikom o deklarisanju.

– Pravilnik o kvalitetu i drugim zahtevima za ribe, u članu 14. pobrojava vrste bele ribe, u koju spada škarpina Sebastes spp – ističu u „Frikomu“.

Škrapina, Scorpaena scrofa, spada u grupu najkvalitetnijih belih riba, koje žive u morima sa stenovitom obalom i kamenim dnom. Živi u Mediteranskom moru i toplim delovima Atlantika, dok Sebastes marinus pliva u hladnim područjima severnog Atlantika. Stručnjaci za morsku ribu ističu da kvalitet i tekstura mesa ribe Sebastes marinus nisu ni približni škarpini.

Izvor: Večernje novosti

Foto: Freeimages

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18