Aeroponik – novi sistem za oživljavanje starih sorti

Stručnjaci u Institutu za krompir u Dragačevu uspeli su aeroponik sistemom da proizvedu bezvirusni materijal, koji će uskoro, nadaju se, moći i na njive.

– Mi smo potpuno ovladali tehnologijom mikropropagacije, dobili smo bezvirusni sadni materijal. Primenili smo novu tehnologiju u proizvodnji bezvirusnih mini krtola koristeći aeroponik sistem koji je novi u svetu. Prednost aeroponik sistema je što biljke rastu u vazduhu, dobijaju hranu i vodu preko sistema za orošavanje, gde su male čestice ispod 60 mikrona. Tu neprekidno raste korenov sistem i dobijamo veliki broj mini krtola, preko 20 po jednoj biljci proizvedenoj u labaratoriji, što nam daje sedam do osam puta veći broj mini krtola nego kad to radimo klasično u supstratu. Još jedna od prednosti aeroponika je da tempiramo krtole, znači kad dostignu veličinu preko 20 mm, mi ih sukcesivno ubiramo na desetak dana, u tim intervalima omogućavamo da manje mini krtole dostignu veličinu i taj proces traje sve do zime. Sam sistem je takav da biljka ima duži vegetacioni period za preko 50 % u odnosu supstrat. Dobijamo i krupniji i veći broj biljaka. Ovakva proizvodnja semenskog materijala je u fazi razvoja i veoma je skupa.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18