Насловна РАЗНО Агро отпад и биогас КАО БУДУЋНОСТ Бачко Градиште добија биогасно постројење

Агро отпад и биогас КАО БУДУЋНОСТ Бачко Градиште добија биогасно постројење

506

На излазу из Бачког Градишта ка Темерину ускоро би требало да почне изградња биогасног постројења. Вредност ове инвестиције, коју финансира фирма “Дим Гас” из Београда, износи око 3,5 милиона евра.

 „Биолошким процесом биће произведена зелена струја која је довољна за снабдевање 12.000 домаћинстава. На тај начин ће се збринути и око 14.000 тона агро отпада, произвести 7.000 тона органског ђубрива високих нутритивних карактеристика, које доприноси бољој кондицији земље и мањој загађености. Ефекат овог пројекта од изузетног је значаја за локалну заједницу, као и за наше пољопривредне произвођаче”, рекао је председник општине Бечеј Вук Радојевић.

Један од предуслова за реализацију ове инвестиције је и уређење атарског пута, који се налази на пола пута од Бечеја према Радичевићу, између фарме и „с“ кривине, а за који ће Општина Бечеј обезбедити и средства за рехабилитацију.

“Атарски пут дужине билизу 400 метара, ширине 4 метра, укупне вредности око 5,7 милиона динара финансираће локална самоуправа. У овој години обезбедили смо двадесетак милиона динара за уређење атарских путева и отрестишта”, рекао је председник општине Бечеј.

Зорана Љубојев