Agroekološki uslovi u proizvodnji paprike

Temperatura

Paprika traži više toplote nego paradajz. Na temperaturi ispod 15 ºC prestaje s razvojem, kao i iznad 36 ºC. Seme počinje da niče na temperaturama iznad 13 ºC, a optimalna je temperatura za rast i razvoj 22 do 25 ºC. Temperature od –0,3 do –2,5 ºC dovode do uginuća biljke.

Voda

Veliki je potrošač vode, što se osigurava padavinama i navodnjavanjem po turnusu 30 do 40 mm ili 30 do 40 l/m2. Zbog slabe usisne moći korena, traži češće navodnjavanje. Najbolje rezultate daje na dubokim, restresitim i bogatim humusnim zemljištima, a rN zemljišta treba da bude 6,0 do 6,8.

Izbor zemljišta

Postizanje visokih prinosa paprike u mnogome zavisi od pravilnog izbora zemljišta. Paprika zahteva ravna zemljišta, ili ona sa blagim nagibom, humusna i strukturna zbog mogućnosti primene pravilne agrotehnike i navodnjavanja. Paprici ne odgovaraju zemljišta s visokim podzemnim vodama, zbog oboljenja korenovog sistema. Za papriku nisu pogodna zemljišta gde se često javljaju kasni prolećni mrazevi. Treba izbegavati područja na kojima su česti vetrovi i pojava grada, jer je paprika jako osetljiva na mehanička oštećenja. Paprici treba obezbediti lakša strukturna zemljišta. Plodna aluvijalna su najbolja, kao i černozem. Za dobru proizvodnju parike zemljište treba da je sa dobrim vodno-vazdušnim režimom, dobrim fizičko-hemiskim osobinama i dobrom aeracijom. Treba izabrati zemljišta koja se lako zagrevaju (prisojnu, a ne osojnu stranu). Paprici odgovaraju neutralna (rN 6 do 7) do blago kisela zemljišta. Izuzetno je osetljiva na zaslanjena zemljišta.

Priprema zemljišta

Priprema zemljišta za papriku počinje u jesen, dubokim oranjem na 30 do 35 cm. Mesec dana pre rasađivanja zemljište za gajenje se kultivira, usitnjava i poravnava, a neposredno pre rasađivanja površina se uređuje već prema odabiru tehnologije (primena folije, agrila, sistem navodnjavanja i dr).

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno