Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ ЧОКОЛАДА УЗ ВИНО

ЧОКОЛАДА УЗ ВИНО

2505

Симфонија страсти и укуса

Текст и фото: Зорица Драгојевић

Негде између Панчева и Ковина у питомом Банату, налази се село Мраморак. Некада, пре оног Великог рата било je познато по дуду, свиленој буби и свили. Данас, негдашњу славу напуштеног села враћа чоколада. У ствари, Милош и Светлана Стојаковић, двоје заљубљеника у вино, из те љубави, да би је нечим лепим оплеменили, направили су чоколаду. Ако сте икада помислили да чоколада не иде уз вино, нисте били у праву. То је Агуара, симфонија страсти и укуса коју само одабрани могу да створе, а остали да је пробају и да у њој уживају.

– Супруга Светлана и ја смо сомелијери. Дуго смо размишљали како да вину пружимо додатну чаролију и схватили да можемо направити нешто што у Србији не постоји: ручно прављене чоколаде, упарене с вином. Наша чоколатерија Агуара на тржишту је три године с линијом чоколада посвећених винима. Супруга је, иначе, технолог, што је много помогло када смо радили упаривање вина и чоколаде на самој чоколади, користећи лиофилизовано воће и зачине – почиње Милош причу о овој необичној комбинацији.

Свако вино има своју чоколаду

Предност им је и у томе што се Милош, поред сомелијерства, бави и дизајном:

– Тако смо с више страна обухватили целу материју. Наши производи су специфични и по питању дизајна и по питању облика. Троугласте чоколаде представљају моју супругу и мене, наш пут који је кренуо с исте тачке и, како смо ишли ка циљу, тако смо спојили троугао. На самој чоколади се налазе пирамидице које представљају изазове и препреке које смо прошли на том путу. Срећа па смо успели у реализацији.

А, та једна добра идеја изнедрила је Црну тамјанику, Мораву, Силу, Смедеревку, и још сијасет чоколада, што белих, што црних, у зависности од вина с којим су у пару.

– Узимали смо по четири – пет различитих вина, тражили смо генерички ароматски комплекс који може да буде интересантан за сва та вина која смо пробали, на крају смо креирали рецептуре. Имамо чоколаде које су посвећене и белим и црвеним винима, али то нису исте чоколаде. Смедеревка је бела чоколада, као и Тамјаника, Траминац, Шардоне, јер бела вина сама по себи више носе ту врсту чоколаде. С друге стране, имамо бела вина Сила и Морава која су упарена с млечном чоколадом, јер је такав ароматски комплекс који се налази у њима. Црвена вина имају мало већи дијапазон по питању ароматског комплекса и постоје млечне чоколаде које смо упарили с црвеним вином, и то су Црна тамјаника и Пино Ноар. Ту су и две тамне чоколаде са 60 % какао праха Кавадарка и Прокупац, као и четири чоколаде од 70 % какао праха Каберне совињон, Мерло, Вранац и Пробус, јер су вина уз које оне иду робуснија и због тога смо користили интензивније укусе и јаче чоколаде – задовољан је Милош.

Закључује да супруга и он причу нису завршили вином, тражили су нове укусе и нове могућности. Тако су настале гурманске чоколаде.

– Следећа линија с којом смо се појавили на тржишту – објашњава нам – биле су гурманске чоколаде, односно, чоколаде са додатком козјег сира, воћа и зачина. Користимо исти козји сир за све чоколаде. То је сир који је одлежао између 11 и 12 месеци, врло је интензиван и тврд попут пармезана. Користили смо га у две варијанте. Две чоколаде су на бази млечне, а три на бази тамне чоколаде са географским пореклом. Уз сир у чоколаде се ставља и лиофолизовано воће.

Иако су чоколаде изузетно квалитетне и од најбољих намирница настале, њихова дистрибуција није лака.

– Прилично је тешко освајати тржиште, јер је у питању ексклузиван и скуп производ за чију се израду користе квалитетније сировине. Наши људи нису још увек навикли на квалитетну чоколаду и поистовећују је с неким чоколадама широке потрошње које су у ствари шећерне табле.

Пробој на интернет тржишту

Оно чему се Милош нада јесте пробој на интернет тржишту, онлајн трговина која је све чешћа и често продуктивнија:

– Најбољи је микс свега. Интернет продаја је дефинитивно нешто што је будућност и пред нама је. У експанзији је коришћење друштвених мрежа, промовисање преко друштвених мрежа, развој онлајн продавнице, мада је са друге стране, доста људи још увек везано за физичку продају и жели да види и проба производ пре куповине.

За оне који желе да пробају производе пре него што их купе, ту су и чоколадни напици, нарочито популаран какао „као афродизијак“.

– У последње време радимо на трафлима, односно, чоколадним куглицама, мада су јако популарни и какао напици. Какао сам по себи јесте афродизијак. Ми смо направили какао напитак, у који смо додали мало чоколаде од 60 % и зачине ђумбир, цимет, анис и пимент. Какао афродизијак би било најбоље размутити у води или неком биљном млеку. Кравље млеко утиче на нутритивна својства какаа и зато га не препоручујемо – објашњава Милош.

Убеђен је да ће се о Агуара производима тек чути и да следи освајање тржишта.

– За сада чоколаде продајемо углавном у Београду, мањи део у Новом Саду, али се надам да ће тржиште у догледно време препознати наш производ. Хедонисти и љубитељи вина већ јесу – закључио је сомалијер, заљубљен у чоколаду, Милош Стојаковић.

Агуара Црна тамјаника

Ова млечна чоколада прави се са додатом лиофилизованом малином, лиофилизованом вишњом и сушеним латицама руже.

Агуара чоколада Сила

Млечна чоколада Сила је са додатом лиофилизованом јабуком, лиофилизованом крушком и циметом. Сила је сорта грожђа, настала укрштањем панонске стоне кевединке и најпознатије француске беле сорте шардонеа.

Гурманске чоколаде

Осим чоколада уз вино, Агуара се поноси својим чоколадама са додатим козјим сиром и лиофолизованим воћем. Ту су млечна чоколада са додатим козјим сиром и поморанџом, затим с малином, као и чоколада са географским пореклом са Мадагаскара, козјим сиром и малином, па егзотична чоколада са географским пореклом с Мадагаскара, са козјим сиром и кардамоном.

Чаролија какао напитака

Уколико више волите какао напитке, поред већ поменутог Афродизијака, Агуара има решење и за вас. Ту су какао напитак са зеленим кардамоном и инка соли, напитак с љутом папричицом и Руби чоко напитак с малином и мангом. До сада неистражени и свакако занимљиви укуси.