Ajvar sa plavim paradajzom

– Za spremanje ove vrste ajvara neophodno je pripremiti 35 kilograma paprike ajvarke, dva kilograma plavog paradajza, litar ulja, 2 decilitra sirćeta, dve kašike senfa, oko 200 grama šećera i soli po ukusu. Papriku i paradajz pre pečenja treba oprati, a potom ih dobro ispeći na šporetu i staviti u kese kako bi mogli da se lepo oljušte. Kada se ovako ispečeno povrće oljušti treba ga ostaviti tokom noći da se ocedi od vode, a ujutro samleti na mašini. Čim to bude gotovo u veliku šerpu treba sipati ulje nešto više od pola litra i ugrejati na vatri. Kada se dobro ugreje u njega treba staviti prvo plavi paradajz, malo propržiti, a potom dodati samlevenu papriku, dve kašike senfa, sirće, šećer i so po ukusu. Ajvar treba uz učestalo mešanje da se prži na vatri koja će omogućiti da se lagano svi sastojci sjedine. Pred kraj prženja preostalu količinu zejtina preliti preko upržene mase. Ajvar još malo pržiti kako bi se zejtin u potpunosti sjedinio sa paprikom i paradajzom. Kuvan ajvar sipati vruć u zagrejanje tegle, okrenuti naopako i staviti u ćebe da odstoji tokom noći.

Piše: Gordana Nastić

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18