Насловна ВЕСТИ1 Akcenat na klimatskim promenama

Akcenat na klimatskim promenama

65

I ove godine,  u okviru 91. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, na Danu voćara okupili su se brojni stručnjaci, profesori s Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, studenti – budući stručnjaci, proizvođači  voća iz čitave Srbije, a bilo je i gostiju iz Poljske.

Doktorka Biserka Milić, profesorka na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu predstavila je regulatore rasta, kako, kada, koji i zbog čega se koriste u proizvodnji jabuka, voćne vrste koja se kod nas gaji na najvećim površinama.

–Regulatori rasta u zasadima jabuka se koriste od takoreći početka vegetacije do pred berbu – istakla je rofesorka Milić.

– Njihova uloga je višestruka, u zavisnosti od izbora i potreba oni mogu da kontrolišu vegetativni porast, proređuju cvetove i plodove, da reguliošu obrazovanje cvetnih pupoljaka za narednu vegetaciju, sprečavaju opadanje plodova pred berbu…

Tema o kojoj je pričao doktor Darko Jevremović, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku, bile su klimatske promene i njihov uticaj na voćarstvo kao granu poljoprivrede.

– Promene klime koje poslednjih godina pogađaju naše voćnjake nisu ni malo bezazlene, negativne posledice su velike i to voćare tera da iznalaze mere za njihovo ublažavanje, da menjaju ustaljene navike, sortiment i čitavu tehnologiju proizvodnje – ukazao je dr Jevremović.

Tekst: Svetlana Mujanović